Brittiske journalisten Peter Pomerantsev. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.
Brittiske journalisten Peter Pomerantsev. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.

Pomerantsevs bok om Rysslands surrealistiska själ

"Ingen skillnad på ett ryskt nyhetsprogram och en spelfilm"
1:46 min

Den brittiske journalisten Peter Pomerantsevs reportagebok om Ryssland kommer nu på svenska med titeln "Ingenting är sant och allting är möjligt". Boken handlar om hur Ryssland blivit ett samhälle där myndigheterna som ett sätt att styra landdet kontrollerar mediebilden av verkligheten. Kulturnytt träffade Pomerantsev som just nu är på besök i Sverige.

- Det är inte längre någon skillnad mellan ett nyhetsprogram på rysk tv och en spelfilm, säger Peter Pomerantsev som på senare år blivit en av de främsta internationella experterna på hur den ryska propagandan fungerar. 39-årige Pomeranstev föddes i Sovjetunionen men familjen flydde snart av politiska skäl till Storbritannien där han växte upp.

Boken "Ingenting är sant och allting är möjligt" bygger på Peter Pomerantsevs erfarenheter som tv-producent i Moskva under de första tio åren av 2000-talet. Han beskriver ett fasadsamhälle där medborgarna är fullt medvetna om allt som är fejkat men där de flesta väljer att spela med. Det är också ett land fullt av konspirationsteorier som skickligt utnyttjas av propagandan.

- I länder som inte är så framgångsrika som de borde vara eller där medborgarna känner sig maktlösa är konspirationsteorier ofta populära, säger Peter Pomerantsev som också pekar på hur Ryssland aktivt försöker påverka debatten i länder runt om i Europa genom att sprida desinformation.

- Alla analyser av hur de jobbar är komplicerade och leder ofta till en massa nya frågor men de är väldigt aktiva på det här området, säger Pomerantsev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".