Issa Touma i sitt galleri i Aleppo. Foto Hagob Vanisian
1 av 2
Issa Touma i sitt galleri i Aleppo. Foto Hagob Vanisian
Gävle och ICORN skriver avtal. Foto: Cassandra Alm/SR
2 av 2
Gävle och ICORN skriver avtal. Foto: Cassandra Alm/SR

Gävle har fått världens första fristadskonstnär

Hör Issa Touma precis efter ankomsten till Gävle
5:30 min

Gävle har blivit världens första fristad specifikt för en förföljd bildkonstnär. Det är den syriske fotografen, konstkuratorn och galleristen Issa Touma som får skydd via det internationella nätverket Icorn i Gävle under två år.

Vid en presskonferens på onsdagen berättade Touma att han är glad över fristaden och att han också kommer att fortsätta sitt arbete i hemstaden Aleppo.

Han förklarade hur viktigt det är att vara stolt och att fortsätta arbeta. Annars hade kriget vunnit över en, sade han:

- Folk säger att jag alltid ler och då svarar jag att jag inte vill att kriget ska vinna. Ville jag det skulle jag komma hit och gråta, säga saker som att "jag förlorade mitt hem, hjälp mig", men det har jag inte gjort under de fem år som kriget pågått och det kommer jag aldrig att göra. Jag tror att man ska bevara sin värdighet och fortsätta att arbeta. Då förstår folk vad man vill säga, säger Touma till SR Gävleborgs reporter Larry Forsberg.

Avtalet om att staden skulle bli en fristad slöts mellan kommunen och Icorn i september i fjol.

- Det är ett stipendium så egentligen kräver man ju ingen motprestation. Till skillnad från andra konstnärliga residens är det inte grundat på konstnärliga meriter utan det är behovet av skydd som är det första och det främsta, sade kommunens fristadssamordnare Hanna Nordell då till Sveriges Radio.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".