Syntolkning: CP-dockan sitter i en röd soffa på kooperativet GIL:s lokaler i Göteborg. Dockan är av plast och har en vit blus och blåa jeans.
CP-dockan fick stor uppmärksamhet 2012. Bakom står kooperativet GIL som gjort flera kampanjer och drivier opinion i frågor som rör rättigheter av personer med funktionsnedsättning. Nu blir dockan en del av utställningen för att illustrerar svenska rättighetskamper. Foto: Mina Benaissa

Svenska rättighetskamper samlas i utställning och katalog

2:33 min

Just nu pågår arbetet med att samla in berättelser och föremål som illustrerar arbetet bakom många av de rättigheter vi har idag. Det ska presenteras i utställningen ”100 % kamp – Sveriges historia”. Men materialet är utspritt och skulle kunna samordnas bättre.

Anna Furumark leder arbetet med utställningen på Regionmuseet Kristianstad. Tillsammans med etnologen Mikael Eivergård har hon under ett års tid arbetat med att resa runt i landet för att samla in föremål och berättelser som ger en bild av arbetet bakom några av de rättigheter som vi har i Sverige idag: från aborträtten till lagstiftning kring personer med funktionsnedsättnings rättigheter.

Men det har inte varit lätt att få en helhetsbild eftersom materialet finns utspritt på så många ställen i landet och inte alltid rätt kategoriserat.

– Vi tycker det behövs en ny kulturarvsinfrastruktur för sociala kampberättelser. Så att man kan förstå hur olika rättigheter som allmän rösträtt, aborträtt och till exempel alls rätt till att gifta sig oavsett kön, åstadkommits. Så att man ser att rättigheter inte bara är något man ”har”, utan att det är saker som på olika sätt kämpats fram, säger Anna Furumark.

Frågan om vilka pusselbitar som läggs i det stora svenska kulturarvspusslet både engagerar och skapar debatt idag. Och rättighetspusselbiten riskerar att falla mellan stolarna eftersom det idag, enligt Anna Furumark inte finns något tydligt ansvar för den frågan.

Genom att istället jobba uppsökande har Anna Furumark och Mikael Eivergård lyckats samla berättelser och föremål som ska illustrerar rättighetskamper i Sverige. Och i november presenteras i utställning”100 % kamp - Sveriges historia" och tillhörande katalog och undervisningsmaterial.

De har åkt runt i landet, träffat organisationer, kulturinstitutioner, individer och försökt bygga en egen bank med material.

I Göteborg till exempel så har de hittat den så kallade CP-dockan. En docka som blev en snackis 2012 när den lanserade av GIL, ett kooperativ som samordnar personlig assistans och också verkar som opinionsbildare för rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Och förhoppningen är att det även efter utställningen ska finnas en naturlig plats, för exempelvis dockan, och andra föremål och berättelser. För det är viktigt att ge rättighetskamper en plats i kulturarvet, menar Anna Furumark.

–Det har aldrig funnits någon tid i svensk historia där alla har haft det likadant. Det har alltid funnits över- och underordning och sortering. Därför måste sånt här material lyftas fram. Så att man kan se att ”nej” - det var inte så att Sverige plötsligt under globaliseringen och invandringen under 1970-talet skiktades om eller blev ett heterogent land, villkoren har alltid varit olika, säger Anna Furumark.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista