Johanna Hejdenberg på Arbetarbladet
Johanna Hejdenberg Foto: Catharina Hugosson

Lokaltidningarna blir lidande när mediehusen skär ner

1:43 min

Journalistjobben blir stadigt färre i Sverige. Förra året försvann flera hundra journalistjobb och i år har över hundra journalister varslats hittills.

De här nedskärningarna slår extra hårt mot den lokala journalistiken. Det menar Stefan Melesko, Docent i Medieekonomi vid Jönköpings Högskola

–Om man tittar på lokaltidningarna så finns ju risken att de tvingas dra ner, kanske inte bara på bemanningen utan att man också drar in redaktioner vars lokala närvaro ändå har garanterat att tidningen känns förankrad.

Stefan Melesko tror att mediehusens nedskärningar kan komma att försämra nyhetsbevakningen hos de lokalt förankrade tidningarna. Årets största nedskärning hittills avslöjades förra veckan, och den står tidningskoncernen Mittmedia för. De vill ta bort runt 90 tjänster från sina femton lokaltidningar under året. En av redaktionerna är lokaltidningen Arbetarbladet, där Johanna Hejdenberg är reporter, och hon säger att förutom oron för att mista jobbet, så är medarbetarna även rädda för att göra läsarna besvikna.

–Det är ju en oro, som man har gentemot läsarna. vi möter ju många när vi är ute på jobb och vi hör ju vad de säger om tidningen, vad de saknar. Det är många som säger att "förut så var ni ute på det här, nu ser vi er inte. Vart har ni tagit vägen?" Då får man förklara att vi är inte lika många längre, vi kan inte gå på allt. Vi måste välja bort.

Förutom Mittmedias varsel så har ytterligare runt 50 journalister varslats hittills i år, och förra året försvann cirka 400 journalistjobb enligt Sveriges Journalistförbund. Medieekonomen Stefan Melesko har följt utvecklingen på mediemarknaden och menar att det är tidningarnas digitalisering, tillsammans med tappade annonsintäkter och färre prenumerationer, som gör att mediehusen nu måste kompensera med nedskärningar. Därför spår han fortsatt nedgång.

–Det kommer att fortsätta att vara besvärligt, den här kurvan för gamla medieverksamheten faller och man måste kompensera det med annat, säger han.

Anna Karin Lith är Mittmedias Redaktionella Chef, och även om hon medger att nedskärningarna kan bli kännbara på mindre redaktioner, så håller hon inte med om att lokaljournalistiken i stort skulle skadas.

– Vi finns i 63 kommuner idag och vi finns fysiskt på plats i över 35 av de kommunerna. Så att det här innebär en utarmning av lokaljournalistiken, det håller jag inte med om, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista