Det föreslagna minnesmärken vid Utöya.
Den svenske konstnären Jonas Dahlbergs förslag att klyva Sörbråten vid Utöya. Foto: Jonas Dahlberg Studio.

OK för minnesplats nära Utøya

2:09 min

Norges regering har gett klartecken för en omtvistad nationell minnesplats efter terrorn på Utøya. Grannar har klagat på det planerade minnesmärket, som går ut på att skapa ett fysiskt sår i en udde nära ön.

Anhöriga, offer, räddningspersonal och andra berörda har behov av en plats för att sörja. Det har också nationen behov av, sa Norges kulturminister Cathrine Hofstad Helleland vid en presskonferens i Oslo.

Den svenske konstnären Jonas Dahlberg ska utforma den nationella minnesplatsen.

Dahlberg planerar att skära itu udden Sørbråten några hundra meter från Utøya. Det fysiska såret i naturen ska symbolisera den förlust som Anders Behring Breivik orsakade när han mördade 69 människor på Utøya, mestadels ungdomar.

Grannar har klagat på att minnesplatsen ska byggas nära dem.

– Vi är väldigt starkt berörda av händelsen den 22 juli. Därför känner vi kanske att minnesmärket kommer bli lite för starkt för oss att ha inpå oss varenda dag, sa grannen Jørn Øverby till Ekot våren 2015.

En minnesplats på Sørbråten kan göra att grannar drabbas av psykosociala problem, enligt en rapport från Norges nationella kunskapscenter om våld och traumatisk stress. Den rapporten har bidragit till att norska regeringen har dröjt med beslutet om minnesplatsen.

Enligt det färska beskedet ska Jonas Dahlbergs minnesmärke stå klart 2017, två år senare än planerat.

Beskedet kommer mitt under den pågående rättegången där Utøya-terroristen Breivik har stämt norska staten för påstådda brott mot mänskliga rättigheter.

Den nationella stödgruppen efter 22 juli-terrorn välkomnar att minnesplatsen nu ska byggas.

– Att leva i osäkerhet kring det här ärendet har varit mycket krävande för oss. Det har gjort många oroliga. Vi behöver en plats att gå till för att sörja och minnas under åren som kommer, säger nationella stödgruppens ordförande Lisbeth Kristine Røyneland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista