Zambias nya superhjälte, Antiretroviral Man, har stort huvud, afro och mörkgrön superhjältedräkt.
1 av 2
Zambias nya superhjälte, Antiretroviral Man. Foto: art4art
I projektet Art Heroes får skolungdomar i Zambia göra sina egna animerade kortfilmer.
2 av 2
I projektet Art Heroes får skolungdomar i Zambia göra sina egna animerade kortfilmer. Foto: Stina Rosén

Zambia har fått en egen superhjälte

5:31 min

Zambia har fått en ny superhjälte som kämpar mot stigmatiseringen av Hiv-positiva personer - och visar upp sig på filmfestivalen BUFF i Malmö.

Antiretroviral Man, som han heter, kämpar samtidigt mot stigmatiseringen av HIV-positiva personer och för så kallad "antiretroviral behandling". I seriens första avsnitt räddar han en liten pojke i Lusaka som precis fått veta att han är HIV-positiv och tänker ta livet av sig.

-Ungefär 17 procent är HIV positiva i Zambia och trots att man kan få behandling är det inte helt naturligt att man går och testar sig, säger Lina Linde, filmpedagog som under hösten jobbat tillsammans med organisationen art4art som ligger bakom superhjälten Antiretroviral Man.

I projektet har Lina Linde och art4art åkt runt till skolor i Zambia, visat Antiretroviral Man och sedan låtit eleverna göra sina egna animerade filmer och superhjältar. Resultatet är en lång rad kortfilmer som nu visas i en utställning på filmfestivalen BUFF i Malmö.

- För mig är det viktigt att man förstår att verkligheten kommer ur någons perspektiv och att man får möjligheten att kunna berätta sin egen historia, säger Lina Linde.

I projektet fick skolungdomar göra sina egna animerade superhjältar med så kallad cut out teknik.

-Elförsörjningen är ett stort problem i Zambia, så det var många hjältar som fick elektrisk superkraft, berättar Linde.

De flesta av filmerna är skapade på en enda skoldag och som tittare är det inte alltid helt lätt att hänga med i berättelserna. Men så är det inte heller själva filmresultatet som varit det främsta målet med Lina Lindes projekt Art Heros.

-Syftet är att medvetandegöra den kunskap man redan har om hur rörliga bilder påverkar oss och hur vi själva kan använda dem för att berätta vår historia, säger Lina Linde.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista