Fotografiska Museet i Stockholm.
Fotografiska Museet i Stockholm. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Flera privata museer anmäler den fria entrén

1:15 min

Fotografiska museet i Stockholm och andra privata aktörer anmäler nu den fria museireformen till Konkurrensverket.

Regeringens återinförande av fri entré till vissa statliga museer leder till snedvriden konkurrens och hotar privata museers överlevnad.

Det menar bland annat Fotografiska museet i Stockholm samt en rad privata aktörer som nu anmäler den fria museireformen till Konkurrensverket, rapporterar Dagens Nyheter.

Spritmuseum i Stockholm är en av de privata aktörerna som menar sig tappat besökare på grund av reformen som började gälla 1 februari.

Enligt museichef Ingrid Leffler är det ett besökstapp på 50 procent i jämförelse med samma månad förra året.

– En normal söndag till exempel, då vi haft besökstal på 300, så har det istället kommit 150, berättar Ingrid Leffler chef på Spritmuseum i Stockholm.

Hur gör ni kopplingen till fri entré-reformen?

–Vi kan inte läsa det på något annat sätt om vi jämför med föregående år, säger Ingrid Leffler.

Samtidigt betonar hon att det har gått kort tid och att man får analysera vidare. Men att Spritmuseum dagligen för diskussioner om har man ska hitta nya intäkter.  

Regeringen vill ju sänka trösklarna och locka grupper som vanligtvis inte går på museum - är inte det något som skulle kunna spilla över på er?

– Absolut! Men det är inget vi ser nu. Men isig är det inget fel i den tanken, den är bra. Däremot kan man fråga om det verkligen är den nya typen av besökare som kommer lockas med hjälp av reformen. Jag hoppas att det på sikt blir fler besökare, även för oss. Men just nu ser det inte ut så, säger Ingrid Leffler.

Den 1 februari i år återinfördes fri entré till sammanlagt 18 statliga museer. En reform som genomfördes första gången 2005.

Att entréavgiften återinfördes 2007 gjorde det möjligt för flera privata museer att våga satsa och etablera sig i Stockholm, står det i brevet till Konkurrensverket. Dessa riskerar nu att utsättas för allt för tuff konkurrens och därför slås ut.

Kulturdepartementet säger till Kulturnytt att man inväntar Konkurrensverkets svar innan man ger någon kommentar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista