Den Iranska bloggerskan Samira Motazedi skriver om farliga ämnen med syftet att finna säkerhet.
1 av 2
Den Iranska bloggerskan Samira Motazedi skriver om farliga ämnen med syftet att finna säkerhet. Foto: John Bakke
Man i offentlig lokal, folk i bakgrunden
2 av 2
Erik Jonsson, festivalkoordinator för Littfest. Foto: John Bakke/SR

Samira Motazedi skriver för att sätta sig själv i fara

7:34 min

Bloggaren Samira Motazedi, som började blogga för att berätta om varför hon inte kan leva i Iran, gästar Littfest i Umeå.  I år är det författarnas berättelser, snarare än deras verk som står i focus på temat: Krig, migration och fristad.

– Det var nästan oundvikligt att inte arbeta med den här frågan i år, när världen ser ut som den gör, säger festivalkoordinator Erik Jonsson till P4 Västerbottens reporter när de träffas på folkets hus i Umeå.

Festivalen började som ett sätt att främja litteratur från Sveriges nordliga län och hade under sina första år framförallt lokala författare på sitt program, föreläsarna skulle däremot komma att få en allt mer internationell prägel. När den Egyptiska aktivisten och nobelpristippade författarinnan Nadal El Saadawi, besökta festivalen 2014 så insåg festivalens arrangörer någonting viktigt.

–  Att vi skulle få 1100 personer till en författare som Nadal El Saadawi hade vi inte räknat med. Det kan inte finnas så många människor här i stan som har läst hennes böcker, säger Erik Jonsson.

Det som lockade publiken var i stället hennes person och hennes engagemang under den arabiska våren. Där och då insåg vi att vi kunde arrangera programpunkter som lockar genom sina rubriker, utifrån det utlovade samtalet snarare än genom stora namn, berättar Jonsson.

Samira Motazedi skriver för att sätta sig själv i fara

En av årets inbjudna föreläsare är den Iranska bloggaren Samira Motazedi som började blogga först efter att hon kommit till Sverige. Hon dömdes till döden i Iran på grund av en äktenskapstvist och nu bloggar hon kritiska texter om regimen i Iran eftersom migrationsveret inte tyckte hon hade tillräckliga skäl att få asyl i Sverige.

- Jag skriver för att sätta mig själv i fara, genom det kan jag få säkerhet, berättar hon och fortsätter. Jag skrattar åt det hela men tycker också att det är sorgligt eftersom det här drabbar fler än bara mig berättar hon.

- Jag hade inte pengar att köpa mat med, men för många så framstår det som fiktion eftersom de inte förstår att det kan förhålla sig så i ett land som Sverige. För mig blir fiktionen det motsatta, att kunna kliva in på ett bibliotek och bara be om ett lånekort, det är fiktion för mig, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista