Gloria Gervitz har skrivit på sin dikt Migrationer i 40 år.
Gloria Gervitz har skrivit på sin dikt Migrationer i 40 år. Foto: Mikael Andersson/TT

Poeten som vägrar ge sig

2:38 min

Gloria Gervitz har skrivit på samma dikt i 40 år. I vår kommer den nya versionen av Migraciones ut på spanska.

Gloria Gervitz är poeten som aldrig bli klar. Nu har hon ägnat 40 år åt samma dikt, Migraciones.

- Varje gång jag börjat skriva har jag trott att det var på någonting nytt, men det har alltid visat sig tillhöra samma dikt, säger Gloria Gervitz, som besöker Malmö för världspoesidagen.

Hennes livslånga poetiska projekt Migrationer har jämförts med Ezra Pounds Cantos och Jorge Guilléns Cántico. Den långa dikten är intensiv, sinnlig och lågmäld och berör ämnen som exil och hemlängtan.

Gloria Gervitz är född i Mexiko City i en judisk, jiddishtalande immigrantfamilj som flydde Östeuropa på 1920-talet.

Den svenska översättningen Migrationer gavs ut 2009 och innehåller sju delar. Då trodde Gervitz att hon var klar med den dikt hon alltså skrivit på sedan 1976.

- Jag trodde att den var klar. Men så plötsligt började jag skriva igen, berättar Gloria Gervitz.

Hon har nu inte bara skrivit tre helt nya delar på dikten, utan också gått tillbaka och gjort små förändringar av den text som redan fanns utgiven.

- Poesin har gett mig en chans man inte får i det verkliga livet, möjligheten att gå tillbaka, ändra och göra om till det bättre. Det är åtminstone det jag inbillar mig att jag nu har gjort, säger Gloria Gervitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista