Heinrich August Winkler (t v) på bokmässan i Leipzig. Foto: Daniela Marquardt
Heinrich August Winkler (t v) på bokmässan i Leipzig. Foto: Daniela Marquardt Foto: Daniela Marquardt

Debatt om flyktingar på rekordstor tysk bokmässa

2:23 min

Idag pustar Leipzig ut efter den stora bokmässan som i år firade 25-årsjubileum. Drygt fyratusen utställare lockade rekordmånga besökare, över en kvarts miljon, till hundratals evenemang både i de väldiga mässhallarna och runt om i staden. Temat som dominerar samtal och debatt i Tyskland sedan förra sommaren - flyktingfrågan - var ett återkommande ämne.

Vad gör flyktingströmmen med Tyskland och vad gör den med Europa var också den stora frågan i samtal med en av de mest kända tyska historikerna, Heinrich August Winkler, flerfaldigt utmärkt för sitt storverk Västvärldens historia och nu också mottagare av det prestigefulla Leipzigs bokpris för europeisk förståelse.

Winkler talade om en god vilja som slagit över i tyskt självförhärligande som snarare förhindrat än underlättat samarbetet i Europa.

-Lite mer ärlighet och ödmjukhet skulle inte skada om vi verkligen vill få med oss övriga Europa, sa Heinrich August Winkler, som upplever en motbjudande tendens hos många politiker att framställa Tyskland som en moralisk lednation. Det positiva faktum att vi länge och väl har bearbetat vårt förskräckliga förflutna gör oss ändå inte särskilt föredömliga med rätt att tala om för andra vad de ska göra, förklarade Winkler.

Vi talar om flyktingkris men egentligen är det en europeisk identitetskris som har blivit synlig i och med ankomsten av de många människor som söker skydd här. Det var utgångspunkten för en serie samtal som litteraturkritikern Insa Wilke ledde med författare, forskare och journalister de gångna dagarna.

- Hur vill vi egentligen leva tillsammans i Europa efter det kalla krigets slut. Det behöver vi debattera för att kunna tala om hur vi vill utforma en gemensam asylpolitik.

Hur vi talar om människorna spelar stor roll, sa den persisk-tyska författaren Shida Bazyar, kritisk mot den medierapportering som gärna klumpar ihop alla till en enhetlig massa flyktingar.

- Det skymmer de komplexa sammanhangen och att det rör sig om individer med olika bakgrunder och behov. Det är bättre att tala om skyddssökande, ett begrepp som också inbegriper oss, som har möjlighet att ge skydd, tyckte Shida Bazyar, en av många nya unga tyska röster på årets bokmässa.

Daniela Marquardt, Leipzig

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista