Art Basel pågår i Hongkong. Foto: Art Basel.
1 av 2
Art Basel pågår i Hongkong. Foto: Art Basel.
Hongkong. Foto: Lisa Bergström/Sveriges Radio.
2 av 2
Hongkong. Foto: Lisa Bergström/Sveriges Radio.

Konst i fokus i Hongkong

Lisa Bergström rapporterar från Hongkong
2:11 min

Mars betyder konstmånad i Hongkong och idag är det den stora dagen för vernissager runt om i staden.

– Det är internationella konstevenemang runt om hela staden. Bland annat är Art Basel här för fjärde gången, en stor konst mässa med fokus på modern konst och Art Central är ett annat gigantiskt event där gallerier och konstnärer från hela världen ställer ut, säger Lisa Bergström, kulturkorrespondent på plats i Hongkong.

Hur märks det här i staden?

– Hongkongs många gallerier är involverade, det affischeras överallt. Men jag besökte också några konstnärer som startat en egen konstmässa Art Basil för de anser att Hongkongkonstnärer får för lite uppmärksamhet på Art Basel. Och de menar att det är svårt att etablera sig om man inte vinner internationellt erkännande. 

Hur viktigt är det här med konstmässor i Hongkong?

– För dem som är intresserade av en köp- och sälj marknad när det gäller konst så är det viktigt.
Det lokala konstnärerna jag träffade var avundsjuka på dem som får plats på Art Basel och lyfts fram. Men här i Hongkong är konst stort. Dessutom är den kinesiska konstmarknaden en av de tre stora i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".