Maja Lee Langvad
Foto: Sara Katrine Thiesen

Raseri över internationell adoption i Maja Lee Langvads nya bok

Lars Hermansson: "Att säga att man är arg är inte det samma som att visa det"
3:24 min

Den danska författaren Maja Lee Langvad föddes i Seoul 1980 men adopterades bort till Danmark när hon var tre månader gammal. Hennes andra bok, Hon är arg, handlar om en tid i författarens liv när hon bosätter sig i Seoul, återtar kontakten med sin biologiska familj och engagerar sig i den adoptionskritiska rörelsen.

Ja, hon är arg över att vara en importvara, hon är arg över att vara en exportvara, hon är arg över att adoptionsbyråer i både givar- och mottagarländer tjänar pengar på transnationell adoption. Hon är arg över att hon är laktosintolerant. Hon är arg på sin adoptivmamma. Hon är arg på sin biologiska mamma. Hon är arg på den sydkoreanska regeringen. Hon är arg över att adoptivföräldrar idealiseras, medan vita danska män som gift sig med en thailändsk kvinna demoniseras, när det i grund och botten handlar om samma sak, åtminstone på en strukturell nivå, det vill säga ekonomisk ojämlikhet.

Och så här långt bygger min recension nästan uteslutande på citat ur boken. I vilken varje nytt stycke inleds med orden "Hon är arg". Den är inte bara de orden som upprepas boken igenom, det finns fler stående fraser som återkommer med någorlunda jämna mellanrum, vilket skapar en stabilitet och trygghet i texten, vilken ibland speedas upp till frenesi, det är nästan som att läsa en fuga. Den här "harmoniska" strukturen, tror jag man måste säga, bryter på ett konstigt och spännande sätt mot den vrede huvudpersonen påstår sig hysa. Hon är alltså arg hela tiden, i 262 sidor, vreden är ett grundtillstånd, ett status quo, vilket gör att den inte riktigt känns i mig som läsare. Att säga att man är arg är som bekant inte detsamma som visa det.

Istället är det något annat texten gestaltar, nämligen besatthet, fixering, låsning. Det är uppenbart att Langvads huvudperson inte mår något vidare, hon sover dåligt, har problem med magen, får utslag på händer och handleder, uppvisar tydliga stressymptom, och likt alkoholisten som projicerar alla sina problem på flaskan, misstänker "Hon" i boken att allting har att göra med adoption. Adoption är vattendelaren, alltings referenspunkt, hon är monumentalt självupptagen. Det går så långt att hon känner att hon inte kan vistas i samma rum som någon som är för transnationell adoption. Sin flickvän inbegripen. De glider ifrån varandra, men de gör inte slut, för ingenting tillåts förändras i denna bok. Tillståndet måste vara intakt. Antagligen eftersom vreden huvudpersonen känner inte får något riktigt utlopp, eftersom den hela tiden också, och framför allt, riktas inåt, så här: "Hon är arg på sig själv för att hon inte är säker. Hon är arg på sig själv för att hon är arg. Hon är arg på sig själv för att hon klandrar sig själv för att hon är arg. Inte undra på att hon är arg. Vem skulle inte vara arg om de visste vad hon vet" Och så vidare.

Jag skulle vilja få Langvads huvudperson att sätta sig ned på en stol, så att jag kunde säga till henne: "Men vänta nu, inget barn får välja sina föräldrar, du verkar ha haft det förhållandevis bra. Och många vita barn blir också retade för sitt utseende, för att de är tjocka, rödhåriga, har glasögon, eller för små händer. Då kan man inte kalla det rasism, men det gör säkert lika ont ändå." Det här skulle förstås ha varit en smula patroniserande, men jag tror inte att Langvads alter ego skulle ha lyssnat på mig i alla fall, hon är alldeles för arg, och det är förstås det som gör boken bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".