Flera mediehus utsattes för en IT-attack.
1 av 2
Flera mediehus utsattes i helgen för en IT-attack. Foto: TT
Thella Johnson, Sveriges radios korrespondent i Helsingfors. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Thella Johnson, Sveriges radios korrespondent i Helsingfors. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Cyberangrepp mot Estland 2007 blev startskott för ny medvetenhet

2:29 min

I helgen utsattes svenska mediesajter för en uppmärksammad hackerattack som beskrivits som en attack mot det demokratiska samhället. Estland utsattes för en rad cyberattacker som även riktade sig bland annat mot landets tidningar 2007. 

Bakgrunden var flytten av ett krigsmonument som väckte starka reaktioner i Ryssland och föranledde cyberattacken mot Estland.

- Det hände väldigt mycket på väldigt kort tid. Angreppet pågick under flera dagar och det har efteråt beskrivits som en slags "wake up call" för hela världen, när det gäller cybersäkerhet.

- Året efter öppnade nato ett forskningscenter för cyberförsvar, som fick sitt säte i Estland. Och man inledde internationella samarbeten för att börja lobba för ny lagstiftning som ska betrakta den här sortens brott som mer allvarliga än vad lagen säger om dem i dag. Så många hänvisar fortfarande till attackerna i Estland som en viktig startpunkt för en ny medvetenhet om cyberhoten i världen.

Thella Johnson, Sveriges Radios korrespondent som bevakar bland annat Baltikum, rapporterar i Kulturnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista