Marie Norin
Foto: Sara Mac Key

Repetitivt vardagsliv i "Tomasfilmerna"

2:03 min

Marie Norin har varit verksam författare och poet sedan debuten år 1996 och utkommer nu med sin tolfte bok. I "tomasfilmerna" ryms berättelser som fungerar som en neddykning i vanliga människors vardagliga liv. Arazo Arif har läst.

Det handlar om ett barn och dess nyblivna vän Tomas, om hur de lär känna varandra under långa promenader, om barnets oro när Tomas en dag uteblir från den dagliga turen till affären där han jobbar med sin mamma. Det handlar om en pappa vars huvud nästan sprängs av ständig oro för sin son. Det handlar om en ung människas tankar, där trivialiteter trängs med förnuftiga frågeställningar.

Ibland bjuder berättelserna på några skratt, som i kapitlet om en neurotisk kvinna som spionerar på sina kollegor tills hon verkar tappa förståndet.

Det sista kapitlet skiljer sig från de föregående i att det består av flera berättelser, korta, alla med män i huvudrollerna. Det är man efter man som gör och tänker helt vardagliga saker, och jag får svårt att intressera mig för dessa banala manliga förehavanden.

Kanske är det samma personer som återkommer genom boken, kanske inte. Det spelar inte så stor roll. Genomgående går min läsning långsamt framåt, jag känner mig ofrivilligt fast i dessa karaktärers repetitiva reflektioner; kring barnen, vännerna, makarna och jobbet. Det är typisk diskbänksrealism, det handlar om gemene persons plattityder. I boken kan ägnas femton sidor åt att beskriva en händelselös middag mellan ett heterosexuellt gift par.

Marie Norin skriver med en utstuderad stringens. Varje kapitel drivs fram av en medvetenhet kring såväl form som ton. Det jag fascineras över med "tomasfilmerna" är de korta berättelsernas trovärdighet och språkets makt att fånga läsaren, även om det så är en påtvingad fångenskap som känns klaustrofobisk.

Det är en välskriven bok, men det skarpa språket räcker inte för att bota min ständiga lust att lägga ifrån mig den. Istället uppstår en längtan efter litteratur i vilken jag får försvinna ifrån livets alldaglighet och in i något annat, bortom arbetsplatsenkäter och beskrivningar av kattklipp på Youtube.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista