Ruta från "Jannah - sista året på jorden".
1 av 2
Ruta från "Jannah - sista året på jorden". Foto: Frida Ulvegren och Johan Jergner-Ekervik
Frida Ulvegren och Johan Jergner-Ekervik är aktuella med serieromanen "Jannah - sista året på jorden", den första delen i en trilogi.
2 av 2
Frida Ulvegren och Johan Jergner-Ekervik är aktuella med serieromanen "Jannah - sista året på jorden", den första delen i en trilogi. Foto: Emil Malmborg/Press

"Utvandrarna" har fått sci fi-skrud i ny svensk serieroman

2:28 min

I den nya serieromanen "Jannah - sista året på jorden" skildrar serieskaparna Frida Ulvegren och Johan Jergner-Ekervik en framtida jord där drömmar om en helt ny värld har börjat spira. Inspiration hämtade de från Vilhelm Mobergs "Utvandrarna".

– Berättelseskelettet som finns i "Utvandrarna" och "Nybyggarna", hela kvadrologin, är ju en perfekt grund för att göra en äventyrsberättelse. Och sedan började vi tänka: hur skulle det kunna vara i framtiden? Vem är Kristina och Karl-Oskar i 2080-talets Sverige?

Det säger serieskaparen Frida Ulvegren, som tillsammans med Johan Jergner-Ekervik har skrivit science fiction-serieromanen "Jannah", den första delen i en trilogi.

I boken är det 2080-tal, och människor har börjat utvandra från ett slitet jordklot till planeten Jannah, en plats som beskrivs som paradiset dit bara en elit har råd att resa. Vi får bland annat följa Yorik och Isaak som jobbar som mångruvarbetare, Harry som hotas av Bieberkyrkan i Jönköping och Pil som har fastnat i ett slags extremt socialt medium.

Enligt serieskaparna är "Jannah" inte bara en blinkning till Vilhelm Mobergs "Utvandrarna", utan också en berättelse med många kopplingar till i dag.

– Ganska typiskt för science fiction överlag så är ju vår berättelse en spegling av i dag också. Vi tar ju upp frågor som är aktuella nu, nu ser vi att vi behöver göra en stor insats för människor som lämnar sina liv bakom sig för en chans till ett nytt liv här, säger Frida Ulvegren.

– Man tänker: varför skulle man utvandra i dag från ett land som Sverige? Då tänker vi att det kan ha med klimatförändringar och den gryende rymdteknologin att göra. Om folk utvandrar kommer det säkert bli till en annan planet, fortsätter Johan Jergner-Ekervik.

I "Jannah" är jorden förändrad och global. Centralafrika funkar som maktcentrum och amerikaner är billig arbetskraft. Frida Ulvegren berättar att de under skapandeprocessen ansträngde sig för att bli kvitt sina egna fördomar.

– Vi skrev våra karaktärer innan vi bestämde kön på dem till exempel, och så slog vi tärning om vad de skulle ha för kön för att inte styras för mycket av våra egna föreställningar om hur en kvinna är eller en man är eller en transperson är.

Den här typen av äventyrsskildringar är inte jättevanliga i svensk serieutgivning, menar Johan Jergner-Ekervik.

– Det är inte som att det finns en uppsjö av äventyrsserier som aldrig blir utgivna, utan det är väl mer att det är så få som sysslar med det, men ja, hoppas att vi har satt igång något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista