Nu föreslås en avgift på konst vars upphovsrätt slutat gälla.
Nu föreslås en avgift på konst vars upphovsrätt slutat gälla. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Avgift på äldre konst kan skapa ny konstnärsfond

"Svårt att få inkomster av konstnärlig verksamhet"
1:43 min

I dag fattade riksdagens kulturutskott beslut om en motion som föreslår en transaktionsavgift på äldre konst, med syfte att hjälpa nutida konstnärer ekonomiskt. En liknande modell finns redan i Norge.

Det är ett förslag som kommer i rätt tid, enligt Katarina Jönsson Norling, riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation.

– Dagens konstnärer är väldigt efterfrågade, inte minst inom politiken lyfts det ofta fram att den fria konstnären är en viktig del av vårt samhälle. Men i praktiken är det väldigt svårt att få inkomster av just den konstnärliga verksamheten och det skapar stora problem eftersom det tar tid att skapa nya verk. Det är sådan tid som delvis skulle kunna finansieras av den här reformen.

I det aktuella förslaget förespråkas en transaktionsavgift på fem procent av omsättningen när ett konstverk vars upphovsrätt slutat gälla säljs vidare. Tanken är att avgiften ska gå till en ny konstnärsfond, förvaltad av Kammarkollegiet, med syfte att stödja nutida konstnärer och ny konst.

– När upphovsrätten har slutat gälla är det inte längre någon konstnär som får del av den, men på det här sättet får morgondagens konstnärer del av det som skapats av dåtida konstnärer, säger Katarina Jönsson Norling.

I Norge tillämpas sedan 1948 ett liknande system, men med en avgift vid försäljning av all konst värd över 2000 norska kronor. Avgiften, som i fjol drog in 38 miljoner norska kronor, går till en konstnärsfond under det norska kulturdepartementet som i sin tur delar ut flera arbetsstipendier. Enligt Hege Imerslund, ordförande på Bildende Kunstneres Hjelpefond, fungerar modellen bra.

– Arbetsstipendierna utgör en ryggrad och är ett väldigt viktigt incitament för aktiva konstnärer. En annan anledning till att dessa medel är viktiga är att de är mycket friare, de tar inte vägen via statskassan utan genererar sig själva, säger hon.

Enligt en enkät är samtliga riksdagspartier antingen positiva till eller intresserade av reformen, med undantag för Moderaterna som anger att de inte har ett sådant förslag för närvarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".