Interiör från Statens konstråd.
Interiör från Statens konstråd. Foto: Henrik Montgomery

"Statens konstråd måste kunna beställa direkt av konstnärerna"

2:36 min

Galleriförbundet menar att alla inköp av offentlig konst ska gå via ett galleri, om konstnären har ett sådant. Statens konstråd håller inte med - men ser hur en krympande konstmarknad pressar aktörerna.

- De offentliga beställningarna är kanske inte på samma nivå som förut. Privatsamlare finns inte i lika stor utsträckning. Antalet gallerier har inte heller ökat, snarare tvärtom, säger Anders Olofsson på Statens konstråd.

Vad gäller offentliga inköp är det dock främst budgeten för så kallad "lös konst", till exempel färdiga tavlor på väggen, som minskat.

- I dag ligger den på mellan 5,5 och 6 miljoner. Jag tror att vi har varit uppe på 9 miljoner för inte alltför många år sedan, säger han.

I det perspektivet kan Anders Olofsson hålla med Galleriförbundet om att beställningarna av offentliga uppdrag blir allt mer väsentliga.

- Jag skulle nog säga att de alltid varit viktiga för konstnärerna. Men med tanke på att institutionernas inköpsbudgetar inte heller ökat, så är det klart att offentliga uppdrag blir viktiga.

Men han ser inte att offentliga konstinköp alltid måste gå via galleriet, om konstnären är representerat av ett sådant, vilket Galleriförbundet menade i en skrivelse som skickades in till Kulturdepartementet i går.

- Den typen av verk som ställs ut på utställningar köps av Statens konstråd från galleriet, om det visar verket. Däremot är det en annan sak om en konstnär söker på ett projekt, som exempelvis konstrådet utlyser. Då blir det ju en affär mellan den som söker och konstrådet, säger Anders Olofsson.

Inte heller Katarina Jönsson Norling, ordförande för Konstnärernas Riksorganisation (KRO), ser något direkt dilemma med den här direktkontakten.

- Vi menar att det är viktigt och självklart att Statens konstråd ska kunna handla direkt också. Det är inte heller alla konstnärer som är representerade av en gallerist, säger hon.

Och i det fall då konstnären har ett galleri, tycker Katarina Jönsson Norling att även direktbeställning från en offentlig aktör borde kunna regleras i kontraktet mellan parterna.

- Nu vet ju inte jag hur de här avtalen ser ut. Men när man har en överenskommelse med en gallerist, finns ju alla möjligheter att göra ett avtal som tydliggör den här situationen, säger hon.

Anders Olofsson på Statens konstråd ser ändå att gallerierna har en svår situation på dagens krympande konstmarknad.

- Den tror jag på sikt kommer göra att man kanske behöver hitta andra stödformer för exempelvis galleriernas arbete mot utlandsmarknaden, säger han.

 

Förtydligande: Offentliga uppdrag – det vill säga att ta fram ett helt nytt konstverk – har Statens konstråd alltid beställt direkt av konstnärerna. Utöver Statens konstråd finns också en mängd andra aktörer som beställer offentliga uppdrag och köper in konst för offentliga miljöer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista