Kulturkorrespondenten Lisa Bergström har träffat konstnären Tatsuo Miyajima i Hong Kong.
1 av 2
Kulturkorrespondenten Lisa Bergström har träffat konstnären Tatsuo Miyajima i Hong Kong. Foto: Foto: Lisa Bergström/SR
Konstnären Tatsuo Miyajima.
2 av 2
Konstnären Tatsuo Miyajima. Foto: Foto: Lisa Bergström/SR

Ljuskonstnären Tatsuo Miyajima i fokus på Art Basel

2:36 min

Den stora konstmässan Art Basel i Hong Kong öppnar i dag för allmänheten och en av de konstnärer som får stort fokus i år är Tatsuo Miyajima från japan, känd för sina ljusinstallationer med siffor.

Inför Art Basel har Tatsuo Miyajima gjort ett verk som heter Time Waterfall där siffror från 1 till 9 regnar nerför en av Hong Kongs högsta byggnader. Allt för att påminna Hong Kongborna om nuet.

– Vi lever tillsammans nu. Det förgångna är bara minnen och framtiden är inte här ännu, säger Tatsuo Miyajima till Lisa Bergström, Sveriges radios kulturkorrespondent på plats i Hong Kong.

Tatsuo Miyajima är starkt inspirerad av buddhismen när han arbetar med sifforna 1 till 9 och säger att han vill göra ett verk om livet och döden.

Det är ett ljusverk, han arbetar med upplysta siffror. Men nollan lämnar han utanför i mörkret. Den betyder död säger han.

– Ljuset är viktigt för mina verk. Ljuset är det synliga, det är därför jag behöver ljuset. Döden är osynlig, säger Tatsuo Miyajima.

Hans Time Waterfall regnar ner över Hong Kongborna från 490 meter. Det har varit lite otur med vädret sen de öppnade. Regn och åskstormar har gjort det lite svårt att se verket. Men Tatsuo Miyajima tycker att Hong Kongborna i dag behöver ett verk mitt i stan som påminner om nuet, livet och döden.

Han är en framgångsrik konstnär internationellt med en bra karriär. På frågan om han behöver den här konstmässan, om den är viktig för honom svarar han efter lite tvekan: Det är okej här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista