Silvana Imam är aktuell med sitt andra album "Naturkraft".
1 av 2
Silvana Imam är aktuell med sitt andra album "Naturkraft". Foto: Pi Frisk/SvD/TT
Silvana Imam utsågs till årets artist på Grammisgalan 2016.
2 av 2
Silvana Imam utsågs till årets artist på Grammisgalan 2016. Foto: Adam Ihse/TT

När Silvana Imam blev personlig

2:22 min

Efter två hyllade ep:s, otaliga hyllade konserter och en Grammis för årets artist 2016 är Silvana Imams andra fullängdare "Naturkraft" här. Rapparen är personligare än tidigare, men slipper aldrig undan politiken. Matilda Källén har lyssnat på en kraftfull uppvisning i rimlig hybris.

Silvana Imam är inte särskilt ödmjuk. Hon är en naturkraft, en power pussy, hon rappar att allt hon gör är viktigt.

Hon dundrade in på den svenska hiphopscenen 2013, uppbackad av hiphopkollektivet RMH och snart också en trogen skara fans. Framgången var omedelbar, och det är inget hon hymlar med.

Men visst förtjänar Silvana Imam att höja sig själv. Trots att hon i flera intervjuer inför sitt emotsedda andra album "Naturkraft" har antytt att hon nu vill tona ned sin stämpel som politisk frontfigur och bredda bilden av sig själv, vilket hon också gör, så förlorar hon varken symbolvärdet eller politiken, inte ens när hon rappar om att hon är bäst i världen, om fester och sex och snygga brudar. Det är hiphopens mest avhandlade teman, allt annat än originella, men de blir det när hon - den unga lesbiska kvinnan med rötter i både Litauen och Syrien - gör dem till sina.

Albumet är en förlängning av hennes två tidigare ep:s, personligare än tidigare, även om överklassen ges sina kängor. En låt tillägnas hennes systerdotter, och på "Hon va" får vi en hel livshistoria.

Jag har alltid tyckt att Silvana Imams pratiga rap är lite styltig och föredragit de låtar där den späds ut av gäster och fängslande beats. Här saknar jag något riktigt catchy, men gästerna är flera och spännande, bland andra RMH-kollegorna Erik Lundin och Cherrie, norske rapparen Unge Ferrari och Silvana Imams båda föräldrar.

Samtidigt passar Silvanas röst den tunga och avskalat råa musiken. Orden kräver sitt eget utrymme, och även om 14 låtar nästan blir en överdos revanschlusta hoppas jag att hon fortsätter ta det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista