Salman Rushdie 1992. Foto: AP Photo/Ron Edmonds
Salman Rushdie 1992. Foto: AP Photo/Ron Edmonds

Svenska Akademien protesterar mot Rushdies dödsdom

1:14 min

Svenska Akademin tar bladet från munnen och protesterar mot dödsdomen mot författaren Salman Rushdie.

I ett officiellt öppet brev i Dagens Nyheter nu på torsdagsmorgonen tar man helt avstånd mot dödsdomens kränkning av det fria ordet.

De görs som en reaktion mot att iranska statligt styrda mediekanaler för en tid sedan höjde belöningen för att döda Rushdie.

När dödsdomen mot Rushdie kom 1989 ville en minoritet av ledamöterna att Svenska Akademien skulle ställa sig bakom en appell till den svenska regeringen att ingripa i Rushdie-frågan.

Men det gjordes inte, och det hänvisades till en av Akademiens gamla principer att inte göra uttalanden av politisk natur. I protest mot det uteblivna uttalandet slutade Kerstin Ekman och Lars Gyllensten att delta i Akademiens arbete i mars 1989. Senare lämnade också Werner Aspenström Akademien.

– Det är väldigt bra att Akademien går ut med det här idag, men jag vill inte recensera Akademiens arbete, säger Kerstin Ekman till Kulturnytt i P4 efter beskedet.

Hon säger också att det inte är aktuellt för henne att börja delta i Akademiens arbete igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista