En av vårens filmer är Suzanne Ostens Flickan mamman och demonerna. Foto: TriArt
En av vårens filmer är Suzanne Ostens Flickan mamman och demonerna. Foto: TriArt

Veckans ord: Barnförbjudet

Veckans ord: Barnförbjudet
3:44 min

Veckans ord är Barnförbjudet och Helene Alm har funderat över den återvändsgränd som Suzanne Ostens nya film hamnat i.

–Helt absurt, utbrast Suzanne Osten, när hon fick höra att Statens Medieråd barnförbjudit hennes barnfilm Flickan, mamman och demonerna som har biopremiär om några veckor.

Filmen handlar om en åttaårig flicka och hennes mamma som går allt djupare in i en psykos.

Suzanne Osten tycker själv att barn ska se filmen tillsammans med en vuxen.

Men med en 15-årsgräns går inte det. 15-årsgränsen innebär att alla biobesökare måste vara minst 15 år. Det fungerar alltså inte som när man sätter en 11-årsgräns, då får t ex sjuåringar gå med en vuxen i sällskap. Elvaåringar får gå utan sällskap av vuxen.

Och Statens Medieråd vill inte att 11-åringar ska kunna se den här filmen på egen hand och motiverar beslutet med att filmen handlar om självmord, psykisk sjukdom och barns utsatthet – att den präglas av en bitvis mycket skrämmande stämning som dessutom är realistiskt skildrad.

Just det antas öka möjligheten till identifikation för barn, skriver Statens Medieråd. Och det här kan medföra stark rädsla, oro och förvirring och vara till skada för välbefinnandet för barn under 15 år.

När filmen Hunger Games skulle upp på bio var det också mycket prat om den skulle få 15- eller 11-årsgräns. Det blev 11 år, trots att filmen handlar om barn som måste döda andra barn. Men Hunger Games är inte lika realistisk, resonerar Statens Medieråd.

Nu är Flickan, mamman och demonerna inte helt realistisk heller, men OK det är nutid, det är ett vanligt bostadskvarter, det är en vanlig skola. Demonerna är fem kostymklädda vitsminkade typer som hetsar mamman där hon kretsar omkring i en alltmer kaotisk lägenhet och pendlar mellan aggressiva utbrott, galenskap och gråt och men också skratt och närhet med dottern.

Hela filmen börjar dessutom med att de två skådespelarna, mamman och dottern, säger att det kommer bli läskigt, men att allting kommer att sluta bra.

Många har skyndat till Suzanne Ostens stöd i debatten i veckan. I Aftonbladet skrev Jon Asp ”medan Star Wars och annan Hollywoodeskapism klarar sig undan med 11-årsgräns, hänger saxen i luften för den traumatiska verkligheten.”

I debatten har många också pekat på hur det blir allt vanligare att också föräldrar ropar på förbud när det kommer till realistiska berättelser. En film där Alfons Åbergs dåliga samvete skildras som ett monster under sängen förbjöds av föräldrar att visas på en förskola. Ostens gamla pjäs Medeas barn om skilsmässa och självmord har också stoppats på en skola av föräldrar.

Det är lätt att kräva barnförbud där andra har ansvaret, som på skolor, men samtidigt strunta i sådant som redan är barnförbjudet och har åldersgränser, men där man själv har ansvar.

De flesta chattforum och sociala medier har till exempel en 13-årsgräns, men en snabb koll bland mellanstadiebarn visar att en stor del hänger på både Instagram och Snapchat, registrerade med falsk ålder eller hjälpta av – engagerade föräldrar.

Suzanne Ostens film är för barn och vuxna. Varför inte vara lite flexibla på biograferna?

Låt för all del filmer som Flickan, mamman och demonerna, men i så fall också Hunger Games, vara från 15 år, men låt då yngre barn få gå i sällskap med vuxen.

Ett påbud, i stället för ett förbud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".