Avicii. Foto: Amy Sussman / AP / TT.
Avicii. Foto: Amy Sussman / AP / TT.

Aviciis besked: Slutar turnera

1:19 min

Tim "Avicii" Bergling slutar turnera och spela live efter 2016. Det skriver den svenska dj-stjärnan på sin hemsida och på sina olika sociala medier-konton.

Han skriver bland annat att  "... jag har bestämt att den här svängen 2016 blir min sista turné och mina sista shower."

Enligt brevet kommer han dock inte att lämna musiken. Han lägger också in en brasklapp om att han också kan komma att göra scencomeback.

"En del av mig kan inte säga aldrig, jag kan komma tillbaka... men det kommer att dröja", skriver han i brevet.

Avicii har de senaste åren dragits med hälsoproblem och tvingats ställa in flera turnéer och konserter. Under 2014 opererades han gallblåsa bort vilket ledde till en sjukskrivning och så sent som i oktober i fjol ställde han in samtliga konserter för resten av det året för att få en "välförtjänt paus". 

Aviciis enda planerade Sverigespelning i år äger rum i Malmö den 5 augusti.

Karin Gunnarsson, musikredaktör på P3, är inte särskilt förvånad över dagens besked:
– För mig var inte det någon jättestor överraskning, eftersom han faktiskt har tampats med en massa hälsobesvär och han har också ställt in ganska många spelningar nu den senaste tiden. Det har på något sätt känts som att det var lite på gång, att något skulle hända med hans karriär.

Vad betyder då ett sådant här besked för hans karriär?

– Avicii är ju en av de största artisterna i världen och just nu så tror jag säkert att det kommer att bli ett uppsving för honom. Jag tror inte att han kommer att lägga av med musik men han behöver en paus, säger Karin Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista