Häxor kan vara mer än bara kvinnor på en kvast.
Häxor kan vara mer än bara kvinnor på en kvast. Foto: Inger Hammarstedt /SVT

Lär dig skriva som en häxa

5:37 min

Häxan är populär både i litteratur och film, men på universiteten hör häxan däremot inte till vanligheterna, förrän nu. I augusti startar skrivarkursen "Häxskolan" på Akademin Valand i Göteborg.

– Vi vill göra en kurs för folk som är nya i skriften och som inte har gett ut en bok förut, och där vi parallellt med att hålla klassiska textkritiska samtal kan läsa texter som på olika sätt berör häxan som motståndsfigur i litteraturen, säger Johanne Lykke Holm, författare, översättare och lärare för den feministiska häx-skrivarskolan.

I beskrivningen till kursen står det att den "undersöker hur häxan kan användas som motståndsfigur". På vilket sätt då?

– Vi tänker på häxan, inte så mycket som en kvinna på en kvast, utan mer som en position som man kan inta som handlar om att göra motstånd på olika sätt.

Vad gör häxan till en intressant litterär figur?

– Jag tycker hon är spännande för att hon inte bara är motstånd, utan också är ganska slug, det finns en potential i den positionen, säger Johanne Lycke Holm.

Akademin Valand är en högt ansedd konstnärlig institution vid Göteborgs universitet, hur reagerade ledningen där på en häxskola?

– De har varit väldigt positiva från början. Vi höll kursen i Köpenhamn tidigare och det gick väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista