John Gallagher Jr, Mary Elizabeth Winstead och John Goodman i 10 Cloverfield Lane. Foto: UIP.
John Gallagher Jr, Mary Elizabeth Winstead och John Goodman i 10 Cloverfield Lane. Foto: UIP.

"10 Cloverfield Lane" - en stilövning i popcornsfilmgenren

2:34 min

Idag har thrillern "10 Cloverfield Lane" premiär. En film om en ung kvinna som vaknar upp i ett skyddsrum hos en främling, som berättar för henne att hon måste stanna där eftersom det skett en katastrof som ödelagt världen utanför.

Kulturnytts Roger Wilson, du har sett filmen. "Cloverfield" hette ju en skräckfilm som kom 2008 - och nu kommer filmen "10 Cloverfield Lane", vad är sambandet?

Ja, det starkaste sambandet är väl producenten J.J. Abrams, mannen som regisserade och producerade den senaste Star Wars-filmen. Annars så är det två mycket olika filmer. Första Cloverfieldfilmen var ju en "found footage"-film. Alltså gjord ungefär som om man hittat någons videokamera och vi i publiken fick kolla igenom bandet - som då handlar om hur New York invaderas av en eller flera skräcködlor. Men det här är en helt annan typ av film, med andra huvudpersoner och som utspelas på en annan plats. Men de har ett slags undergångskänsla gemensamt. En okänd fara som hotar mänskligheten. Mest av allt känns det som om man använder varumärket Cloverfield för att marknadsföra en lågbudgetfilm som annars nog hade kommit bort i bioutbudet.

Hur skulle du beskriva den här filmen?

Ja, egentligen vill jag inte säga så mycket mer än det du redan berättat. Att det handlar om en kvinna som hålls fången i en bunker, men inte vet om det är för hennes eget bästa eller inte. För det här är en film som helt och hållet bygger på att man inte ska veta vem som ljuger, vem som talar sanning, vilka hot som är på riktigt och vilka som är påhittade. Det känns mest som en stilövning i thrillergenren, med vissa skräckfilmsinslag. Platt och tråkigt blev det bara när man försökte ge rollfigurerna lite karaktär och djup. Bäst var det när man höll sig till leken med genrekonventioner och försökte göra den perfekta popcornrullen. Även om det här för mig mer mer kändes som lite av en mysrysare - trots det bitvis rätt bisarra innehållet.

En av producenterna till filmen är ju J.J. Abrams. Nu senast aktuell som regissör till den senaste "Star Wars"-filmen, och han har tidigare gjort tv-serier som "Lost" och de två senaste "Star Trek"-filmerna. Men det här är film med en mycket lägre budget än de projekten, eller hur?

Ja, och det är väl lite typiskt för J.J. Abrams nördiga image att parallellt arbeta med en gigantiska blockbusters och samtidigt hålla på med en rulle vars totala budget motsvarar mindre än åtta procent av "Star Wars"-filmen. Med det sagt - det här är en riktigt underhållande film. Det må vara en bagatell, men det är en perfekt bagatell för den som letar efter lite lagom läskig biounderhållning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista