Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Filmpool Nord: Flytta Filminstitutet från Stockholm

Uppdaterat fredag 1 april 2016 kl 12.48
Publicerat fredag 1 april 2016 kl 10.49
Filmpool Nords VD: "De har ett nationellt uppdrag, inte bara Stockholm"
0:51 min
Susann Jonsson, VD Filmpool Nord, tycker att Filminstitutet borde flytta till exempelvis Trollhättan.
Susann Jonsson, VD Filmpool Nord, tycker att Filminstitutet borde flytta till exempelvis Trollhättan. Foto: Lena Lahti Filmpool Nord/Mark Standley Svenska Filminstitutet

Flytta Svenska Filminstitutet från Stockholm och ut i landet. Det föreslog Filmpool Nord i Luleå i går när de träffade representanter från riksdagens kulturutskott.

Att flytta Svenska Filminstitutet från Stockholm skulle vara ett sätt att förverkliga det som står skrivet i den nya filmpolitiska propositionen som regeringen kom med för två veckor sedan, att den statliga filmpolitiken ska stärka de regionala filmproduktionscentrumen som Filmpool Nord, FilmVäst och Film i Skåne. Det menar Filmpool Nords VD Susanne Jonssons.

Tycker du att Svenska Filminstitutet ska flytta till Norrbotten?

– Nej, vi kommer inte att kräva att ett filminstitut flyttar till Norrbotten. Det finns andra fina städer efter Norrlandskusten. I relation till den regionala framgångsagan då är ju Västsverige centrum för svensk film, säger Susann Jonsson, VD för Filmpool Nord, som tycker att Stockholm inte längre känns så självklart.

Vad skulle man vinna på att placera Filminstitutet i Trollhättan?

– Oavsett vilket ställe det skulle bli om regeringen är intresserad av att överväga det här så är det ju så att Svenska Filminstitutet har ett nationellt uppdrag, inte bara Stockholm. Det kan ju vara en fördel att flytta det någon annanstans för att se och förstå det nationella uppdraget på ett bättre sätt.

Men SFI:s vd Anna Serner tror inte att en faktiskt utlokalisering av institutets verksamhet skulle vara praktiskt genomförbar.

– Vi har stora kylrum nedgrävda här under vår bunker på Gärdet, säger hon. Det hänger ihop med vårt uppdrag att vårda och tillgängliggöra det svenska filmarvet. Så det vore inte så lätt att genomföra det här.

När det gäller själva grundfrågan om SFI:s uppdrag att verka för filmproduktion i hela landet ger hon däremot Filmpool Nord rätt.

– Vi behöver arbeta mer på att vara ute i regionerna och det kan man ju göra på massor av olika sätt, till exempel genom att flytta ut delar av vår verksamhet. Vi tittar just nu på hur Cinemateket skulle kunna finnas på flera ställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".