Mode – en social historia. Ett reportage om "Bara det bästa"

7:11 min

Kläder kan vara både mode och anti-mode men framför allt är det en social historia. Klädhistorikern Tonie Lewenhaupt kallar sig för "dräktdetektiv" då hon intresserar sig för kläders historia.  Hon är aktuell med utställningen Bara det bästa på Röhsska museet i Göteborg.

Ett kortare inslag om "Bara det bästa" ur Kulturnytt längst ned i artikeln

– Ibland känner man sig som en dräktdetektiv, säger Tonie Lewenhaupt som precis klätt den sista dockan och satt på den sista hatten i den utställning hon kallar "Bara det bästa".

Tonie Lewenhaupt har de senaste 20 åren donerat modeplagg till Röhsska museet, både sina privata och sådana hon köpt eller fått, och ur denna donation har hon och museet valt ut det bästa.

Kläderna på de 26 dockorna täcker ungefär 100 år, hela 1900-talet. Bland annat finns en skiddräkt från 30-talet, lustigt nog från England, och där är byxorna lappade och lagade.

– Det här är ju inte modehistoria, det är en social historia; en överlevnadshistoria, säger Tonie Lewenhaupt.

– Oavsett klasstillhörighet var det väldigt tufft i England under krigsåren, allt ylle gick till uniformer, folk frös, och alla fick jobba - även om man bodde på en herrgård - med att ta hand om hönsen och fåren och då kan jag tänka mig att kvinnan med skiddräkten använde de här byxorna.

Förutom skiddräkten finns här klänningar från Dior – 40-talets The New Look och 60-talets A-linje, en komplicerat plisserad klänning från Issey Miyake och en power suit från 80-talet. Kläderna är ibland som skulpturer och de är monument över en tid och en livsstil. Men tycker Tonie Lewenhaupt att det finns något vi kan kalla "modernt" idag?

– Kanske inte, säger hon, man skulle snarare säga vad som INTE är modernt. Sedan beror det på vem du är och din position i samhället.  Unga tjejer t ex skulle inte klara av att inte ha tajta jeans och volangblusar, för de är inte så säkra.  Men när du passerat det där så kanske du hittar – jag vill inte säga stil, utan ditt sätt att uttrycka dig – i det här tysta språket som kläder ändå är.  Det är därför kläder är så spännande för att det är så mycket annan historia som de berättar, hela tiden.

 "Bara det bästa" pågår 20/4 - 30/12 2016

Tonie Lewenhaupt är också aktuell med en ny bok, Minnets kläder

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista