En hand med kronor. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
En hand med kronor. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Veckans ord: Miljarder

Veckans ord: Miljarder
3:22 min

Varje vecka låter vi en medarbetare sätta fingret i luften och fånga ett ord i tiden - ett begrepp, en term, ett namn, en benämning som säger något om vår tid, här och nu. Den här veckan väljer Cecilia Blomberg ordet "miljarder".

När blev det brottsligt att lyckas i det här landet, säger Bobby "Axe" Axelrod. Han är hedgefondmäklare, mångmiljardär och en av huvudkombattanterna i HBO-serien Billions som hade premiär i januari. Förr i världen hyllades dem som gled fram i en limousin - nu kastar man ägg på dem, säger han.

Ja det är något med de där miljarderna. De där obegripligt stora summorna som snurrar runt i en allt mindre krets av människor. För samtidigt som fiktionen hämtar tacksamma berättelser som handlar om insideraffärer och komplicerade skatteupplägg och andra sätt att skapa ännu större vinster utan att skapa så många fler jobb i samhället - så snurrar verklighetens berättelser förbi i hög fart.

Och det börjar handla allt mer om moral. Om ansvar. Kan man vara hur rik som helst och hur självcentrerad som helst, är en av de frågor som ställs? Nu i avslöjandena kring Panamadokumenten och anonyma brevlådeföretag i stater som Luxemburg, så handlar det inte i första hand om det är brottsligt det som görs. Utan om bristande samhällsansvar. Ju mer makt man har, desto större ansvar att också hantera den makten på ett sätt som inte bara gynnar den egna portföljtillväxten, är själva kärnan i anklagelsen.

Det är väl någonstans där som just Billions har hittat sin berättelse, eller för den delen långfilmen The Big Short som också den hade svensk premiär i januari. The Big Short skildrar de så kallade subprime lånen, det vill säga lån utan riktig säkerhet. Lån som drev fram en fastighetsbubbla i USA, vilket sen ledde till finanskrisen 2008.

Kan man tjäna miljarder och samtidigt vara transparent med hur pengarna förvaltas? Går det att blir riktigt rik idag och ha en moral som tål att synas i offentligheten? Det är de frågorna det handlar om. I eftertexterna till The Big Short står det först att de ansvariga för de här undermåliga lånen ställdes inför rätta och dömdes till hårda straff. Men så var det ju inte - ingenting förändrades, liknande lån cirklar runt igen och bara en enda bankman åkte dit.

Och vad som verkligen blir de långsiktiga konsekvenserna av det som beskrivs som vår tids stora journalistiska avslöjande, Panamadokumenten, det vi inte än. Man undrar om det blir mer än en bra berättelse med en och annan avsatt person i maktställning - eller om det får mer långsiktiga konsekvenser.

I väntan på det kan man roa sig med maktkampen i fiktionens Billions mellan den federale åklagaren Chuck spelad av Paul Giamatti och miljardären Axe som fått liv genom Damien Lewis. Båda rätt osympatiska och stenhårda. Och skarpa i repliken. Som Axe säger i en ordduell: Vad ska jag med fuckoffmoney till om jag aldrig kan säga fuck off.Mer om Veckans ord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".