Sinfoniettan. Foto: Pressbild.
Sinfoniettan. Foto: Pressbild.

Styrelsen beslutar om Sinfoniettans framtid

Direktör: Vi har inte råd
1:26 min

Just nu sitter Västmanlandsmusikens styrelse i ett möte för att ta ett beslut om kammarorkesterns Västerås Sinfoniettans framtid.

Västmanlandsmusikens styrelse ska besluta om nedskärningar, och frågan som ska diskuteras är hur mycket det ska handla om.

Så sent som i höstas hotades orkestern av nedläggning, men i oktober så beslutade man att Sinfoniettan fick vara kvar.

Dag Celsing, direktör i Västmanlandmusiken, försvarar nedskärningarna.

– Vi ser i våra prognoser att vi kommer göra ett kraftigt underskott om vi inte gör den här strukturförändringen, säger han.

Samtidigt har ledningen och den ekonomiska styrningen av Västmanlandsmusiken kritiserats i en ny rapport som facket beställt. Den tar bland annat upp att det saknas beskrivningar av hur föreslagna besparingar skulle kunna påverka orkestern. Det är dock oklart hur mycket rapporten kommer diskuteras på mötet.

Facket fortsätter att kritisera både direktören och att minska anställningsgraden.

– Jag har all förståelse för att facket värnar om jobben, det är klart att jag också är angelägen att det ska finnas jobb i orkestersverige, säger Celsing.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".