W. Kamau Bell aktuell med "United Shades of America".
W. Kamau Bell aktuell med "United Shades of America". Foto: Scott Gries

"United shades of America" ny form av resejournalistik

W. Kamau Bell reser runt i USA i ny tv-serie
4:30 min

Den nya tv-serien "United Shades of America" som började sändas på CNN igår är en något annorlunda form av resejournalistik. I serien åker komikern W. Kamau Bell runt till olika delar av USA och besöker välmående områden och rivningsslum och stämmer träff med både hipsters i Portland och med Ku Klux Klan.

Vår kulturkorrespondent Lisa Bergström träffade W Kamau Bell i ökenstaten Utah
på filmfestivalen i Sundance tidigare i år.

I första avsnittet träffar W. Kamau Bell medlemmar i Ku Klux Klan. Bell är lång och stor och en välkänd komiker i USA.  Vi möts bara några minuter innan det första avsnittet ska premiärvisas på en stor duk i ett kallt tält i Park City i samband med Sundance filmfestival.

Mötet med med den rasistiska organisationen Ku Klux klan beskriver han som informativt, deprimerande och intressant. Han var glad när det var över.

Vi får se ett klipp från mötet. På en mörk landsväg möts W. Kamau Bell och en klanledare som i kåpa står och väntar på honom. Upplyst bakifrån av bilens lysen.

Klanledaren säger bland annat att det enligt klanen är värre att som svart vara gift med en vit kvinna, som W. Kamau Bell är, än att döda någon.

– Jag var rädd vid mötet, säger W. Kamau Bell. Mötet fick mig att börja undra hur mycket vill jag vill vara med på tv egentligen.

Men just det här avsnittet var hans egna idé.

Mötet med Ku Klux Klan har påverkat honom. Han säger att han har förstått att medlemmarna är ganska trasiga människor som nog behöver en kram eller terapi.

Men programserien utspelar sig inte bara i den amerikanska södern, han reser också runt och han har lärt sig en del under produktionen. Som att det är viktigt att som amerikan lära sig spanska så att alla ska kunna förstå varandra.

Men han lärde sig också att gentrifiering eller snarare förhållningssättet till gentrifiering och den rädsla ett förändrat samhälle för med sig är ett gemensamt stort problem för USA. Rädslan över att nån ny ska komma in och ta över. Och W. Kamau Bell kallar det för Amerikas dolda problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".