Den brittiske författaren Nick Hornby.
Den brittiske författaren Nick Hornby. Foto: Jessica Gow/TT

Funny Girl - ny roman av Nick Hornby

Nick Hornby hyllar komedin
2:24 min

Nick Hornby är författaren som skildrat livet som fotbollsnörd i Fever Pitch och som musiknörd i High Fidelity. Han har också Oscarsnominerats som manusförfattare för An Education (2009). Den senaste filmen han skrev manus till var Brooklyn, men nu har hans senaste roman kommit på svenska, Funny Girl. Mia Gerdin har läst om ett hoppfullt 60-tal.

 

Det är 1964 och Barbara har precis vunnit titeln som Miss Blackpool. Men när hon får sin tiara inser hon att detta är en fälla som slår igen, så hon tar raskt av sig tiaran och ger den till tjejen som kom tvåa. Själv åker hon till London för att uppfylla sina drömmar om att bli en kvinnlig komiker som får folk att skratta  - precis som idolen Lucille Ball på den svartvita TV:n.

Barbara hamnar hos Tony och Bill, radarparet som skrivit komedi för BBC, först i radio, sedan i TV, tillsammans med producenten och regissören Clive. Det har alltid ansetts finare att få folk att gråta än att skratta, trots att det sistnämnda är mycket svårare.  Och Clive, mannen med pipa och examen från Oxford vet att han i sina vänners och framför allt i sin humorbefriade frus ögon gjort ett nerköp när han sysslar med komedi. "Bildning kunde verkligen vara något förfärligt, tänkte han, om det ledde till att en människa föraktade underhållning och de människor som uppskattade det."

Nick Hornby vara bara sju när hans romanfigur vann Miss Blackpool-titeln, men Hornby kan sin populärkulturhistoria, här finns inga kunskapsluckor. Han beskriver ett hoppfullt 60-tal där en ny generation gjorde sig av med allt det murriga från Andra världskriget, rev ner de bruna medaljongtapeterna och målade väggarna vita, köpte prylar på Habitat, rev upp lagen som kriminaliserade homosexualitet och kollade kläder på Carnaby Street. Fast än var det långt till verklig jämställdhet.

Hornby beskriver detta skifte mellan nytt och gammalt mellan kostym & slips och popmode på ett insiktsfullt och underhållande sätt.

Så Funny Girl är en hyllning till komedin, till skrattet, till de snabba replikerna men i slutet av romanen, då vi hoppat fram 50 år i tiden, till nutiden i ett slags reflekterande epilog, skriver Nick Hornby lite sorgset: "Underhållning hade tagit över världen och hon var inte så säker på att världen blivit bättre för det".

 Funny Girl är översatt av Emö Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".