Utställning i Skellefteå av 55 kulturhusförslag. Foto: Magnus Bergner, Sveriges Radio.
Den fysiska utställningen i Skellefteå stadshus. Foto: Magnus Bergner, SR.

Kommunen lät Norran sköta information om arkitekttävling

Marit Israelsson: "Hur väljer kommunen nästa gång?"
2:18 min

När Skellefteå kommun presenterade arkitektförslagen till det nya kulturhuset så lät man tidningen Norran sköta informationen. Redan på presskonferensen hade Norran bilder på alla förslag på webben, och kommunen har inte lagt upp informationen på sin egen hemsida utan man länkar till Norran.

– Farhågan är ju att den här typen av samarbete ska bli fler och mer omfattande, för då kan man liksom börja ställa sig frågan "hur väljer kommunen nästa gång, om man nu medvetet valde att samarbete med den största medieaktören, är det liksom den snällaste journalisten som ska få informationen först eller, är det den mest okritiska? Eller?", säger Marit Israelsson som ska vara samtalsledare på ett publicistklubbsmöte i Skellefteå i kväll som handlar om just den här frågan.

Hon jobbar till vardags på SVT så hon försöker hålla sig på ett principiellt plan när vi pratar om samarbetet mellan kommunen och tidningen Norran.

Det handlar om att kommunen frågade om Norran kunde sköta publiceringen av de 55 förslag som fanns i en arkitekttävling, en tävling som ska leda fram till utformningen av det nya kulturhuset.

På kommunens hemsida hänvisas visserligen till en fysisk utställning i stadshuset, men när det gäller den digitala presentationen leder länken till Norrans hemsida.

Marcus Melinder som är ansvarig utgivare på Norran håller inte med om att Norran skulle fått förtur till materialet:

– Jag tror att det handlar om normalt reporterarbete. Alla har ju vetat om att den här tävlingen skulle hållas. Alla har ju vetat att det skulle komma in bidrag. Sedan handlar det ju om vem som springer snabbast, och nu var det vi som gjorde det och lyckades få den här visualiseringen. Jag tycker inte att det handlar om någon förtur. Man kan sitta och vänta på ett pressmeddelande eller så agerar man snabbt, och det var så vi gjorde, säger Melinder.

Skellefteå kommuns ambition var att på det här sättet nå fler människor, men kommunchef Kristina Sundin Jonsson tycker att tillvägagångssättet inte var helt lyckat:

– Ska man vara efterklok i det här så skulle vi kunnat ha publicerat det här på våran egen webb också samtidigt.

– Vad är det som skulle kunna vara problematiken med ett samarbete?

– Ja, det är i så fall hur det skulle kunna uppfattas av andra. Vi har inte fått några reaktioner från invånarna att förtroendet för oss skulle vara minskat på något sätt utan snarare tvärtom. Fler har nåtts av det här, vilket var vår målsättning. Däremot om det skulle kunna uppfattas så att till exempel om vi samarbetar med Norran, att deras verksamhet som består bland annat i att granska det offentliga, att det inte kunde göras på ett bra sätt, då skulle det inte vara bra, säger Kristina Sundin Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".