Arkitekturmuseet ArkDes, Stockholm. Foto: ArkDes
Foto: ArkDes.

Regeringen vill stärka ArkDes roll

Elisabet Andersson, kulturreporter på SvD: "Det är just vad vi behöver just nu"
1:36 min

För inte så länge sedan var framtiden osäker för arkitekturmuseet ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm. Men nu förklarar regeringen att ArkDes har fyllts med ny kraft och att man vill att ArkDes fortsätter att utvecklas som egen myndighet.

ArkDes framtid har varit omdebatterad och tidigare har kulturdepartementet föreslagit att Arkdes ska bli en del av Moderna museet.

Nu säger kulturminister Alice Bah Kuhnke att ArkDes under chefen Kerstin Brunnbergs ledning har fyllts med ny kraft och att hon ser en stor potential i att fortsätta utveckla verksamheten.

Regeringen ska nu rekrytera en ny chef eftersom Brunnberg slutar i sommar. Den nya chefen ska fortsätta arbeta med myndighetens positiva utveckling och centrala roll för arkitektur, form och design.

– Jag tror det är just vad vi behöver just nu, säger Elisabet Andersson som är kulturreporter på Svenska Dagbladet, med särskilt fokus på arkitektur och stadsmiljö.

– Byggandet går på högvarv, och vi har kontroversiella stadsomvandlingsprojekt både i Stockholm och i andra städer. Vi står inför ett stort bostadsbyggande som för tankarna till miljonprogrammets dagar och i ett sånt läge tror jag att det är jätteviktigt med en fristående institution som kan ge perspektiv, fördjupa kunskaperna, säger Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".