Théâtre de l'Odéon ockuperat av protesterande kulturarbetare. Foto: Fanny Härgestam
Théâtre de l'Odéon ockuperat av protesterande kulturarbetare. Foto: Fanny Härgestam

Teaterockupationer i Paris med krav på bättre villkor för kulturarbetare

Sångerskan och komikern Nawel "Jag är här för att försvara kulturen"
2:02 min

I Paris har det varit turbulent runt flera teatrar de senaste dagarna. Kulturarbetare har ockuperat teatrar med krav på förbättrade villkor på arbetsmarknaden, främst för kulturarbetarna men också för unga i stort i dagens Frankrike.

 

Vid både Théâtre de l'Odéon och även en av de viktigaste symbolerna för den franska kulturen, Comédie Francaise i centrala Paris, pågår protester.

“Öppna Odéon” skanderar en folkmassa på ett hundratals personer, de flesta kulturarbetare som samlats framför den pampiga Théâtre de l'Odéon som är omringad av beväpnade poliser.

En av de som är här komikern och sångerskan Nawel.

– Jag är här för att försvara kulturen och visa stöd med dem som ockuperar teatern, säger hon klädd i  en mörkröd basker lite på sned medan någon spelar dragspel längre bort.

Under veckan har både Théâtre de l'Odéon och den legendariska Comédie Française i Paris ockuperats av kulturarbetare. De kräver bättre arbetsförhållanden för de så kallade “intermittents” - det är en särskild status som innebär att man som till exempel teaterskådespelare kan få betalt också under perioder mellan olika pjäser.

Framför Comédie Française, som är stängd den här kvällen på grund av protesterna, står Jerôme som hade dyra biljetter till Romeo och Julia. 

– Det finns kanske andra sätt att uttrycka missnöje än att ockupera teatrarna? säger han besviket.

Men teaterockupationerna är bara några av många frustrationsyttringar i Frankrike senaste tiden. Sedan en månad tillbaka pågår den allmänt regeringskritiska proteströrelsen Nuit Debout, ungefär “uppe hela natten”, främst i centrala Paris. 

Och för Nawel framför Odéon-teatern hänger protesterna ihop.

– För mig är det en helhet, som en medborgarrättsrörelse - vi är alla personer som vill göra vår röst hörd, stå upp för kulturen och det fria ordet, på ett fredligt sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".