Den omstridda advokatfirman Mossack Fonseca i Panama.
Den omstridda advokatfirman Mossack Fonseca i Panama. Foto: Arnulfo Franco /AP/TT

Finska journalister pressas om källorna för Panama-materialet

Thella Johnson rapporterar om påtryckningarna i Finland
1:58 min

I Finland pressas nu journalister som arbetar med avslöjanden kring Panama-dokumenten av landets skatteverk, som vill få tillgång till materialet.
Minna Knus-Galán, grävande journalist på YLE är kritisk till myndigheternas agerande.

– Jag trodde först inte att det var sant. Jag har jobbat som journalist i 20 år och aldrig hört om något liknande detta, säger Minna Knus-Galán.

Hon arbetar på YLE och är en av de reportrar i Finland som i samarbete med den internationella journalistgruppen ICIJ gjort avslöjanden utifrån Panamadokumenten, där åtskilliga namn och uppgifter finns om även finländare och deras affärer med bolag i skatteparadis. Uppgifter som finska myndigheter nu säger sig vilja få tillgång till för att utreda eventuella skattebrott.

– Jag har fått ett brev hem till mig från skattemyndigheten i Finland, där de kräver att få allt det redaktionella materialet, våra anteckningar och de finska namn som vi har hittat i materialet, berättar Minna Knus-Galán

Även Finlands finansminister Alexander Stubb har tidigare vädjat till YLE att lämna ifrån sig uppgifterna, något han har fått mycket kritik för. Att lämna över såväl Panama-materialet och det egna redaktionella materialet till myndigheter ser journalisterna på YLE som otänkbart och ett brott mot både källskydd och andra etiska regler för journalister.

– Dels har vi inte rätt till materialet, vi kan gå in och söka men vi har ju inte det här materialet fysiskt utan det är ICIJs, dels handlar det om källskydd och våra etiska regler.

Finland som ligger etta på pressfrihetslistorna är nästa vecka värd för flera stora evenemang under den internationella pressfrihetsdagen. Minna Knus-Galán säger att hon är orolig för vad myndigheternas agerande gällande Panama-dokumenten innebär för den finska pressfriheten i framtiden.

Jag har talat med journalister i Spanien och USA som också jobbar med Panama-läckan. De har fått liknande brev, där skattemyndigheterna vill få tillgång till Panama-pappren. Men ingen har hört talas om att de skulle vilja ha också det redaktionella materialet, det tycker de är otroligt. Och de är jätteförvånade att detta händer i Finland, säger Minna Knus-Galán.

Det finska skatteverket bekräftar för tidningen Helsingin Sanomat att de varit i kontakt med YLE för att få tillgång till Panama-materialet, men vill inte kommentera detaljer. Enhetschefen Jari Salakoski säger att han förstår att YLE ogärna vill lämna ifrån sig materialet med hänvisning till källskyddet.

– Det är ett bra argument, men här har vi motstridiga intressen just nu, säger han till Helsingin Sanomat.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".