Mattias Hermansson, kulturchef Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Mattias Hermansson, kulturchef Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio.

Lördagskrönika: Pressfrihet är inte högtidstal, det är din gråa vardag

"Att tredje statsmakten blir global är inte en dag försent"
2:20 min

På tisdag är det den internationella pressfrihetsdagen. I veckans lördagskrönika konstaterar SR:s kulturchef Mattias Hermansson att just den internationella dimensionen blir allt tydligare, när avslöjanden görs av globala nätverk och det politiska klimatet hårdnar i flera länder.

Under veckan som gått har två olika fall som aktualiserat vad pressfrihet handlar om. Det sker i en tid när medier över hela världen är satta under tryck av allt från hot och politiska förändringar till kollapsande affärsmodeller.

Igår berättade Kulturnytt hur finska skatteverket tryckt på mot public service-bolaget YLE för att få fram uppgifter om de finländare som figurerar i de så kallade Panamadokumenten. Myndigheten vill komma åt eventuella brottslingar via redaktionens arbetsmaterial, och har till och med sökt upp en journalist i hemmet.

Och i tisdags inleddes en rättegång i Luxemburg mot en journalist och två uppgiftslämnare. Det är en följd av en internationell granskning hösten 2014, när det avslöjades att skattemyndigheten i Luxemburg hade hjälpt företag från ett flertal länder att skatteplanera. Svenska företag var också inblandade, och både Sveriges Television och Sveriges Radio hörde till medieföretag som deltog i granskningen.

I båda de här fallen har det internationella journalistnätverket ICIJ drivit samarbete mellan redaktioner över hela världen, både från kommersiellt och offentligt drivna medier. Att tredje statsmakten blir global är på tiden. När i princip allt rör sig friare än någonsin över gränserna måste också den granskande journalistiken göra det. Och det är en stor utmaning i en bransch som historiskt mest arbetat på nationell eller lokal nivå.

Men utvecklingen gör också konfliktlinjer tydliga. Panamadokumenten beskriver en global elit med ekonomisk och politisk makt. Att journalistiken gör den typen av utmaningar är inte riskfritt.

I en digitaliserad, gränslös värld är det allt svårare att hålla sig undan för den som vill fiffla. Men det är också tuffare för den som tipsar – det gör källskydd minst lika viktigt som förr. En evig intressekonflikt följer med in i en ny tid: Journalister avslöjar oegentligheter, men kan inte lämna ut källor och uppgifter som skulle kunna förenkla den juridiska gången.

Nu på tisdag hålls den internationella pressfrihetsdagen. När det talas om de här frågorna är det ofta i högstämda ordalag. Men pressfrihet egentligen är rätt lite högtidstal, och rätt mycket allas vår grå vardag. Att var och en kan vara trygg i att uttrycka sin mening, eller tipsa medier om oegentligheter man möter i sin vardag.

Så även om du aldrig satt din fot på en redaktion, oavsett vad du tycker om det som görs i medierna: Den dagen journalister inte tillåts göra sitt jobb, då står allas rättigheter på spel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".