Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård språklig kritik mot nya kyrkohandboken

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 10.23
Kyrkohandboken beskriver gudstjänsterna i Svenska kyrkan. Här en från 1942 Foto: Berit Nygren/SR
Kyrkohandboken beskriver gudstjänsterna i Svenska kyrkan. Här en från 1942 Foto: Berit Nygren/SR

Nu sällar sig också Svenska akademien till dem som menar att Svenska kyrkan har gått för fort fram i sitt arbete med att ta fram en ny kyrkohandbok.

Kyrkohandboken beskriver hur gudstjänster som högmässor, dop och begravningar ska gå till, men kyrkan har fått massiv kritik från musik-Sverige för att har forcerat fram arbetet med en ny version. Ambitionen från kyrkans sida har varit att den nya kyrkohandboken ska vara klar till reformationens 500-årsjubileum nästa år.

Svenska akademien anser att förslaget "ger ett ofärdigt intryck och bör bland annat därför underkastas en mycket grundlig språklig/stilistisk genomgång av kompetenta språkgranskare".

Bland annat underkänner akademien en ny version av välsignelsen. Där har ett verb som tidigare uttryckte en förhoppning bytts ut mot ett som uttrycker ett konstaterande. Det innebär närmare uttryckt att där den äldre versionen handlar om en förhoppning att Gud ska välsigna församlingen, handlar den nya versionen om en situation där Gud redan har välsignat församlingen.

Den äldre versionen stämmer bättre överens med grundtexten, konstaterar akademien. Den nyare versionen ger ett annat budskap och kan på rent språkliga grunder anses vara underlägsen den äldre, enligt akademien.

Akademien tycker att det verkar som om syftet med verbbytet inte har varit teologiskt utan i linje med kyrkans ambition att handboken ska ha ett "inkluderande" språk. Det är ett vällovligt syfte, men det är svårt att säga om förslaget lever upp till att vara "inkluderande" eftersom det enligt akademien är en beteckning som aldrig får "någon tillfredsställande definition".

Remisstiden går ut den 15 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".