Konstnären Tamara Moyzes i Prag Foto: Fredrik Wadström
Konstnären Tamara Moyzes i Prag Foto: Fredrik Wadström

Seriestart för "Stängslet och gränsen"

Medlem i Romska svarta pantrarna
2:04 min

Idag inleder P1 Kultur en ny reportageserie med rubriken "Stängslet och gränsen". Serien handlar bl a om EU-kritiska stämningar i Europa och om den pågående flyktingkrisen och en av de som medverkar är konstnären Tamara Moyzes i Prag. Ett av de projekt hon varit inblandad i är utställningen "HateFree", ett försök att lyfta fram respekt och tolerans i ett hårdnande kulturklimat.

- Det är verkligen galet att vi behöver platser som deklarerar att de är fria från hat, säger 41-åriga konstnären Tamara Moyzes i Prag. Under ett evenemang nyligen under rubriken "HateFree" bombhotades lokalen så att besökarna var tvungna att gå igenom stränga säkerhetskontroller för att komma in på utställningen.

Tamara Moyzes egen bakgrund är som en provkarta av den centraleuropeiska historien. Hon föddes i dåvarande Tjeckoslovakien, i det som numera är Slovakien. Hennes mamma är judinna och hennes pappa ungersk rom. Och själv bor hon i Tjeckiens huvudstad Prag. Som konstnär och aktivist har hon engagerat sig mycket i frågan om diskrimineringen av romerna. Men Tamara Moyzes säger att flyktingkrisen i Europa har gjort att det nu finns en grupp som hamnat ännu lägre ned på den tjeckiska samhällsstegen - muslimerna.

- Nu har romerna börjat med sarkastiska skämt om hur skönt det är att inte längre vara skyldig till alla problem i Tjeckien, säger Tamara Moyzes. Hon tycker att debatten i landet om det muslimska hotet är absurd.
- Vi har knappt några muslimer och tar inte emot några flyktingar, säger hon.

För några år sedan startade Moyzes kontsnärsgruppen Roma Kale Panthera - Romska svarta pantrarna - som gör aktioner och utställningar kring diskrimineringen i Tjeckien. Hon hoppas att gruppens utställningar kan chockera folk ännu mer än vad namnet redan gör.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".