Protester i Istanbul mot rättegången där två turkiska journalister ställts inför rätta.
1 av 2
Protester i Istanbul mot rättegången där två turkiska journalister ställts inför rätta. Foto: Emrah Gurel
Tomas Thorén. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio
2 av 2
Tomas Thorén. Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio

Tufft läge för turkiska medier

Frilansjournalisten Tomas Thorén om pressfriheten i Turkiet
5:28 min

Idag är det internationella dagen för pressfrihet, något som FN uppmärksammat sedan 1993. Och igår tillkännagavs att Publicistklubbens till minne av ryska journalisten Anna Politkovskajas minne gick till de två turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül, som publicerat ett scoop som visar hur turkisk underrättelsetjänst smugglar vapen till stridande grupper i Syrien.

Idag står de två åtalade för terrorbrott och spioneri och hotas av livsstidsstraff, och i tv har Turkiets president Erdogan satt att de skulle få "betala" dyrt" för publiceringen. '

Det är ett av flera aktuella exempel på den alltmer begränsade pressfriheten i Turkiet; som i år placerar sig på plats 151 av 180 på Reportrar utan gränsers index över pressfrihet.

– Det speglar hur det senaste året har varit i Turkiet. Det har varit mycket dystert, från att ha varit redan ganska dåligt, så har det blivit värre. Och de två prisade journalisterna är inte de enda journalister som ställts inför rätta här, säger Tomas Thorén som är frilansjournalist baserad i Istanbul.

– Det är en situation där fler och fler journalister är rädda för att förlora sina jobb, för att åtalas. Utrymmet för medier som inte är på regeringens sida krymper mer och mer. Flera regeringskritiska tidningar har tagits över. Och det får ju konsekvenser också för publiken, mediepubliken har nu nästan ingen chans att nås av medier som producerats utan syfte att stödja regeringens linje, säger Tomas Thorén.

Du har själv varit baserad i Turkiet länge, har du märkt någon förändring? 

– Vi har varit förskonade från det som händer med våra turkiska kollegor, men pressen har ökat något på oss utländska journalister också. Flera fall finns där journalister deporterats på grund av rapportering.

Hela intervjun i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".