Erik Linghede premiär 5 maj 2016 på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby.
Erik Linghedes Idiom premiär 5 maj 2016 på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Foto: Frida Vega Salomonsson

Ett vackert katastroftillstånd på nya dansscenen i Vällingby

Cecilia Djurberg: Det är hårt och mjukt på samma gång
2:40 min

Erik Linghede gjorde en stark debut som koreograf för två år sedan med den intima hiphop-duetten Hold. Igår var det premiär för hans nya dansstycke Idiom på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Cecilia Djurberg var där.

Om det finns en färg som heter betongbeige, då skulle jag vilja påstå att det är en mjukt betongbeige miljö som scenografen Lisa Berkert Wallard har skapat åt de fyra dansarna på Kulturhuset Stadsteaterns nya scen Trappan vid torget i Vällingby.

Fyra ljuspelare definierar rummet och en heltäckningsmatta trollar bort alla eventuella ljud som skulle kunna genereras från dansarnas sneakersklädda fötter. Fötter som å andra sidan ändå rör sig så mjukt och fokuserat, i en stramt skulpturerad slow motion- koreografi med inslag av popping, att en känsla av hårt inkapslad energi uppstår. Det är hårt och mjukt på samma gång.

Jag fastnar lite i titeln Idiom och kommer att tänka på det idiomatiska uttrycket "att byta fot i dansen" som syftar på att man ändrar riktning, eller förutsättningar för det planerade.

Koreografen Erik Linghede har just haft som intention att undersöka begreppet illusion, och med Idiom presenterar han ett slags iscensatt metafysiskt tillstånd där förutsättningarna ständigt ändras, skiftar visuellt med hjälp av sceniska filter: ljuset som när det slår över i gult trollar bort färgerna från dansarnas kläder och en mullrande, pulserande ljudmatta lägger sig som energifält runt individerna så att de möts, men aldrig riktigt möts. Deras ansikten är döda, som känslolösa robotar med tomma blickar i ett existentiellt mellanrum. Rörelserna loopar, och spelas baklänges, rinner som kvicksilver och fryser till. Tas om. Dansarna tycks ha fastnat i ett katastroftillstånd utan att kunna komma vidare. Och det är ett vackert katastroftillstånd som slutar, nästan som en befrielse, med att alla "dör".

Idiom av Erik Linghede på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby kan ses till och med 31 maj. Musiken var komponerad av Siri Jennefelt, för ljusdesignen svarade Mira Svanberg, kostymen Ellen Utterströoch dansade gjorde Ida Holmlund, Robin Sundberg, Alexander Dam och Yared T Cederlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".