Valerij Gergijev.
Valerij Gergijev. Foto: Micke Grönberg / SR

Ryske stjärndirigenten Valerij Gergijev ledde konsert i Palmyra

Maria Persson Löfgren rapporterar om en historisk konsert
2:53 min

Den världskände, men också alltmer kontroversielle, ryske dirigenten Valerij Gergijev och delar av hans Marinskijorkester har haft en konsert i ruinerna av amfiteatern i Palmyra i Syrien.

- Kära vänner, jag trodde aldrig jag skulle framträda här i Palmyra i den här antika amfiteatern. Som musiker är det svårt att tala om våra känslor, men vi protesterar mot barbarer som förstörde underbara monument av världskulturen och vi protesterar mot avrättningarna av människor här. Vår konsert är vår vädjan att alla kommer tillsammans för fred och enighet, alla i världen bör enas mot denna ondska.

Så inledde Valerij Gergijev konserten i Palmyra. Omgiven av de gyllene portalerna från det antika Palmyra och med en publik bestående av inbussade militärer, syriska regeringsrepresentanter, utländska journalister och en mindre grupp civila syrier.

Gergijev och orkestern fick med två dagars varsel veta att de skulle framträda i Palmyra och de influgna journalisterna från Moskva kördes fem timmar i bussar från det ryska militärhögkvarteret i Syrien för att se konserten. I rysk tv interfolierades musiken med bilder från kriget och från terrororganisationen Daesh eller IS försök att fullständigt utplåna Palmyra, som före kriget var en av Syriens främsta turistmagneter.

Även president Vladimir Putin deltog via videolänk från Moskva. Hans ungdomsvän cellisten Sergej Roldugin var en av solisterna. Cellisten Roldugin är numera också känd via Panamadokumenten för sin miljardförmögenhet slussade via brevlådeföretag.

Orkesterns framträdande var kort, med tre olika stycken av Johann Sebastian Bach, Sergej Prokofjev och Rodion Sjtjedrin. Vladimir Putin tackade orkestern för deras fantastiska humanitära insats: en konsert för att fira ett Palmyra befriat från terrorister, ett tecken på tacksamhet, minne och hopp, sade presidenten.

I utländsk press har kommentarerna till konserten inte varit fullt så odelat positiva - men i rysk tv var det enbart de positiva kommentarerna som lyftes fram. Att Ryssland via denna konsert visar att vägen till fred är möjlig och som just ett hopp för framtiden.

Valerij Gergijev är Rysslands främste dirigent och har också haft flera internationella viktiga uppdrag och är en av grundarna till Östersjöfestivalen i Sverige. Men hans alltmer politiska ställningstaganden har gjort honom kontroversiell.

Det har förekommit protester och demonstrationer mot honom utomlands vid hans framträdanden. Efter Georgienkriget höll han konsert i Sydossetiska Tsjinvali till stöd för Kremls syn på konflikten. Han har tagit ställning för Kreml när det gäller Krim, men han har också spelat för offren i Beslan i Nordossetien och efter katastrofen i japanska Fukusjima. Gergijev är ossetier och född i nordossetiska Vladikavkaz i södra Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".