Ur "American Honey" av Andrea Arnold.
1 av 3
Ur "American Honey" av Andrea Arnold. Foto: Parts & Labor/LLCPulse/Films Limited/The British Film Institute/Channel Four Television
Cafe Society.
2 av 3
Cafe Society. Foto: Festival de Cannes.
Lisa Bergström och Roger Wilson. Foto: Sveriges Radio
3 av 3
Lisa Bergström och Roger Wilson. Foto: Sveriges Radio

Snack om annat än film inför årets Cannesfestival

Lisa Bergström och Roger Wilson kommer att bevaka festivalen
6:06 min

På onsdag öppnar filmfestivalen i Cannes. Det är den 69:e festivalen i ordningen och på plats för att bevaka festivalen är Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström och Roger Wilson.

Woody Allen öppnar festivalen med "Café Society", med bland andra Jesse Eisenberg, Kristen Stewart och Steve Carell. Det är en film om en person som åker till Hollywood på 1930-talet för att jobba med film.

Annars kommer regissörer som Pedro Almodovar, Cristian Mungiu, Park Chan-wook, Asghar Farhadi och Andrea Arnold dyka upp i huvudtävlingen, precis som Ken Loach, bröderna Dardenne och Xavier Dolan, liksom danske Nicholas Winding Refn.

– Det ska bli jätteroligt att se vad Andrea Arnold gjort, säger Lisa Bergström. Hennes "American Honey", är en av de filmer som jag ser mest fram emot.

Inför festivalen har det talats en hel del om jämställdhet, i år finns bara tre kvinnliga regissörer som är med i huvudtävlingen. För att släta ut det här lite arrangerar festivalen samtalsserien Women in motion där det också delas ut ett pris. Pristagarna är i år skådespelarna Geena Davis och Susan Sarandon.

Det andra samtalsämnet är hur festivalen förhåller sig till terrordåden i november förra året. Bland annat har det arrangerats stora övningar vid palatset där flera storfilmer visas.

– Förra året fick man inte ta selfies på röda mattan, något vi journalister skrattade lite åt, men jag har efteråt förstått att det handlade om att man inte skulle stanna upp på röda mattan, för att undvika stora samlingar, säger Lisa Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".