Konstnärerna Sebastian Dahlqvist, Karina Sarkissova och Karin Auran Frankenstein i Art Inside Out
Konstnärerna Sebastian Dahlqvist, Karina Sarkissova och Karin Auran Frankenstein i Art Inside Out. Foto: Ann Jornéus Sveriges Radio

Konstnärer utvecklar Varberg

Sex konstnärer arbetar under maj månad för att kreativt lyfta Varberg. Region Halland och Varbergs kommun satsar drygt en miljon kronor för att ge kulturen en större roll i stadsutvecklingen.

Konstnärerna kommer från olika delar av Sverige och från Berlin.
Konsthantverkare, koreograf, bildberättare och konstnärer med inriktning på ljud, installationer och relationer ska gestalta ett framtida Varberg, när gamla hamnområdet blir en ny stadsdel.

– Det är ett unikt projekt, eftersom konstnärerna inte stänger in sig i ateljéer utan ska möta invånare, men också politiker och tjänstemän samt barn och unga varbergare, säger Peppe Bergström Hesselbom, som leder regionens nya konstnärliga residensverksamhet, Art inside Out.

Koreografen Karina Sarkissova, relationskonstnären Sebastian Dahlqvist och konsthantverkaren Karin Auran Frankenstein inleder med att starta cykelprojektet Alfaponny, där de ger begagnade cyklar ett nytt uttryck för att sedan placera ut dem i staden.

– Vi vill undersöka hur man kan dela på saker i en större utsträckning och vi arbetar med ytterligare ett projekt där man delar kunskap, säger Sebastian Dahlqvist.

I videoinstallationen Framtidsscanner av Gustav Hellberg ska Varbergarna berätta sina drömmar om ett framtida Varberg, och ljudkonstnären Åsa Stierna intervjuar interner vad det innebär att inte ha till staden.

– Mitt ljudkonstverk kommer att baseras på deras fragment av deras berättelser och jag har kontaktat en lokal kör och hoppas få jobba med en live performance.

Kulturen misslyckas stundtals med sin stadsutvecklande roll.
– Oftast för att man kommer in för sent i arbetet, säger processledaren Marie Kraft.

Ibland finns också ett alltför stort fokus på permanenta konstverk, menar Marie Kraft, men anser att konsten också har en annan poäng:

– Att få ett nytt perspektiv, en förskjutning som kanske blir som en katalysator för att testa intressanta idéer.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".