Jazztrummisen Fredrik Norén.
Jazztrummisen Fredrik Norén. Foto: Krister Larsson/TT

Jazztrummisen Fredrik Norén död

Jazztrummisen och bandledaren Fredrik Norén har gått bort.

Fredrik Norén var inte minst en centralgestalt för en uppväxande generation av jazzmusiker födda på 60- och 70-talen.

Som en svensk motsvarighet till den amerikanska trummisen Art Blakey samlade Norén unga musiker, spelade med dem i olika konstellationer och gav dem samtidigt bandrutin. Bland dem fanns pianisterna Esbjörn Svensson och Daniel Karlsson, saxofonisterna Tomas Franck, Joakim Milder och Jonas Kullhammar, trumpetarna Gustavo Bergalli och Magnus Broo, basisterna Christian Spering, Hans Backenroth och Dan Berglund och bland sångerskorna fanns Lina Nyberg.

Fredrik Norén Band vann utmärkelsen ”Jazz i Sverige” 1980, och 2012 tilldelades han P2 Jazzradions hederspris Guldkatten.

I sin egen uppväxt spelade han ofta med saxofonisten Lars Gullin och en del med saxofonisterna Bernt Rosengren och Börje Fredriksson. Han var också en flitig musiker på jazzklubbarna Gyllene cirkeln i Stockholm på 60-talet och på Stampen på 70-talet, och bland de internationella storheter han spelade med då fanns saxofonisterna Ben Webster och Dexter Gordon.

Fredrik Norén blev 75 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".