bild
Åsa Söderberg, VD Skånes dansteater Foto: David Richter

Skånes dansteater vill flytta från Västra hamnen

"Jag ser en jättestor skillnad när vi spelar på Malmö opera"
2:41 min

För tolv år sedan fick Skånes dansteater en helt ny teater i den nya och populära stadsdelen Västra hamnen i Malmö där bland annat Turning torso också ligger, men nu vill teatern flytta därifrån. Folk hittar inte till teatern, menar man.

- Det ligger fel, säger Skånes dansteaters vd Åsa Söderberg som menar att området inte utvecklats och fått det liv och rörelse så som man förespeglat.

- Det har mer blivit ett vanligt bostadsområde, där man är i sina hem. Det finns inget kluster av andra offentliga aktiviteter. Det finns inga kvällsöppna restauranger och barer. Vi är helt ensamma, säger hon.

Hon tycker att Skånes dansteater ligger för långt från tågstationer och att det är svårt att ta sig till teatern.

- Jag ser en jättestor skillnad när vi spelar på Malmö opera, som ligger nära Triangelns station. Då har vi en stor del av vår publik som är skåningar, och inte bara Malmöbor. Ibland så mycket som 40 procent. Och så ser det inte alls ut här i västra hamnen.

Men att folk har svårt att hitta hit, kan det inte vara så enkelt som att ni inte spelar särskilt mycket här. Förra året gjorde ni bara 31 föreställningar med egen ensemble här?

- Vi gjorde 31 föreställningar med egen ensemble, men sen hade vi en mängd gästspel och har jättemycket aktiviteter, säger Åsa Söderberg och pekar bl a på de amatöruppsättningar man också samarbetar med.

I Skånes dansteater uppdrag finns också att den egna ensemblen ska turnera, idag gör man minst lika många föreställningar utanför hemmascenen.

Skånes dansteater har totalt 40 anställda, varav 16 är dansare. Hemmalokalerna är på 3000 kvadratmeter, däri ingår en dansscen, med 250 publikplatser, en foaje, två repetitionsstudior, varav den ena är skalenlig, alltså samma storlek som scenen. Därutöver har man kontorslokaler.

- Men vi börjar också bli trångbodda, säger hon och skulle helst vilja flytta till en mer central plats i staden.

Huvudägare av Skånes dansteater är Region Skåne. Regionsstyrelsen ordförande Henrik Fritzon vill inte ställa upp på intervju om dansteaterns önskemål. Men 2 vice ordföranden moderaten Carl Johan Sonesson, ser inte en flytt som det mest prioriterade just nu.

- Om man tittar generellt i Region Skåne, så har vi ju väldigt många undermåliga fastigheter, som nog måste gå före i kön, när det gäller att hitta nya lokaliteter. Som de flesta vet så har vi en ansträngd ekonomi just nu. Så vi måste nog ta det i rätt ordning. Men det betyder inte ju inte att vi inte kan lägga in det på önskelistan, säger Carl Johan Sonesson.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".