palestinskt museum
Palestinskt museum i Birzeit Foto: Fernadno Arias /SR

Palestinskt museum öppnar på Västbanken

Ännu ekar museibyggnaden tom
2:46 min

En vision om ett palestinskt museum har funnits sen slutet av 90-talet, och nu är museet byggt och invigt. Men ännu finns inga utställningar däri.

Efter ett tag ser man det högts upp på en kulle. 40 minuter från den israeliska vägspärren. En lång ståtlig grå byggnad med stora fönsterglas, som står framför en trädgård med olivträd, lavendel och örtväxter.

Det är en idé som funnits sedan slutet av 90-talet. En vision. Det nya palestinska muséet i Birzeit på västbanken. Fast vägen hit har inte varit utan komplikationer och någon utställning finns ännu inte.

Dr Mahmoud Hawari är direktör för museet. framför huvudbyggnaden nu på att en bygga upp en scen för invigningen av det, palestiniernas president Mahmud Abbas kommer närvara.

Och det är med stolthet som Dr. Mahmoud Hawari förklarar att muséet kommer visa "den palestinska mångsidiga palestinska kulturen som - trots den israeliska ockupationen - fortsätter att blomstra i olika former och färger".

Tanken är att museets utställningar också ska kunna nås genom filialer på olika platser runtom i hela världen. Amman, Beirut, Haifa men också platser längre bort som Chiles huvudstad Santiago, där många palestinier bor idag

Men så var det här med utställningarna. Än så länge ekar det tomt när man går i byggnaden. Enligt muséets ledning har det varit en hel del hinder på vägen. Projektet har kostat motsvarande 240 miljoner kronor, pengar som mestadels kommit från donationer. Planerna på att öppna muséet i Jerusalem stoppades, enligt ledningen, av israeliska myndigheter och bara för några månader sedan sa den förre museidirektören upp sig efter meningsskiljaktigheter med de palestinska organisationer som finansierat muséet.

Att fylla utställningshallarna med konst och med aktiviteter, blir med andra ord nästa steg.

Ofrånkomligen kommer muséet spela en politisk roll i den pågående konflikten mellan Israel och palestinierna. Dr. Mahmoud Hawari menar att muséet existens också sänder ut ett budskap om palestiniernas vilja att skapa ett eget narrativ om den palestinska historien och den kontemporära kulturen i regionen, i kontrast till den israeliska verklighetsbeskrivningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".