Stampens styrelseordförande samt huvudägare Peter Hjörne och koncernchef Martin Alsander under pressträffen på Svenska mässan i Göteborg.
1 av 4
Stampens styrelseordförande samt huvudägare Peter Hjörne och koncernchef Martin Alsander under pressträffen på Svenska mässan i Göteborg. Foto: Frida Winter/TT.
Stampen
2 av 4
Göteborgs-Posten är en av de tidningar som ingår i Stampen. Foto: TT
Göteborsposten är flaggskeppet bland Stampens tidningar. Foto: Fredrik Persson/TT
3 av 4
Göteborgsposten är flaggskeppet bland Stampens tidningar. Foto: Fredrik Persson/TT.
Stampen Media Group
4 av 4
Foto: Adam Ihse/TT.

Tidningsjätten Stampen nära konkurs

Peter Hjörne: Finanskostnaderna är ett bekymmer
1:31 min

Mediekoncernen Stampen har allvarliga finansiella svårigheter och ansöker om rekonstruktion.

– Vi har ju ägnat ett par år åt intensiva rationaliseringar, rekryteringar, effektiviseringar. Vi är väl rustade i verksamheterna utan det är skuldsidan och finanskostnaderna som är bekymret nu, säger Stampens styrelseordförande Peter Hjörne till Kulturnytt.

– Det innebär att man försöker få företaget att leva vidare utan att ansöka om konkurs. En rekonstruktör utses som ska försöka få företaget att leva vidare, säger Pär Ivarsson på Ekonomiekot. En rekonstruktion görs för att slippa konkurs. Men man vet aldrig hur en rekonstruktion går.

"Vi har idag bra verksamheter som utvecklas i rätt riktning. Men skulderna är fortfarande för höga och våra kassaflöden räcker inte till att hantera vår svaga balansräkning", skriver koncernchef Martin Alsander i ett pressmeddelande.

– Det handlar om att räddda 3000 arbetstillfällen, säger Martin Alsander i Ekots extrasändning. Stampen har under lång tid inte kunnat leverera enligt de bankavtal som finns. Stampens banker stöttar den här nya processen och det är ju ett sätt att ha en livskraftig verksamhet framåt.

Ansökan hos tingsrätten avser hela medieverksamheten i Stampen Local Media, tryckeriverksamheten i V-Tab och distributionsverksamheten VTD, Modern Women Media och moderbolaget Stampen AB.

Beskedet om Stampen överraskade inte Jonas Ohlsson, medieforskare vid Göteborgs universitet.

-- Vi har kunnat befara det här utifrån Stampens utveckling de senaste åren. Det är i den riktlinjen boksluten pekat, säger han till TT.

Men situationen är ändå "extrem", påpekar han.

-- Det närmaste det här vi kommer är när A-pressen gick i konkurs i början av 90-talet. Att ett svenskt privatägt tidningsföretag hamnar i den här situationen är unikt, säger han.

Bakom Stampens kollapsade ekonomi ligger satsningen i inledningen av 2000-talet, där Stampenkoncernens dåvarande ledning med Tomas Brunegård och Peter Hjörne i spetsen köpte upp mängder av tidningar, och även andra företag, med lånade pengar, förklarar Ohlsson.

Den dagliga verksamheten fortsätter som vanligt. Läsare kommer inte att påverkas, enligt Stampen.

Koncernen hade i fjol en försäljning på 3,3 miljarder kronor och har över 3 000 anställda.

Koncernen har två affärsområden, Stampen Media och Stampen Tryck & Distribution. Bland medierna finns varumärken som Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Falkenbergsposten, Varbergsposten, Bohusläningen, Strömstads Tidning, TTELA och Vänersborgaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".