Författaren Chigozie Obioma.
Författaren Chigozie Obioma. Foto: Matthew Orselli.

Fiskarmännen: en roman som förgyller soporna

3:10 min

Nu drar vi till Nigeria under stökigt 1990-tal, platsen för Chigozie Obiomas explosionsdebut nominerad till Bookerpriset.

Okej nu gör vi så här, jag läser två meningar som handlar om hur det ser ut i den sydnigerianska stad där fem syskon bor, närmare bestämt en beskrivning av de sophögar som samlas överallt på gatorna:

"En del av snusket låg hopat i öppna kloaker, ruvande och kvävande som tumörer, eller krökte sig runt gångbroar som boaormar, bäddade in sig som fågelbon mellan kiosker i vägkanten, låg och grodde i små sänkor och trängdes i gläntor. Och överallt hängde luften unken och länkade samman byggnaderna med sin osynliga stank"

Snusket hopar och ruvar, är sjukdom och reptil, de gror som växt och bäddar in som bo och bilden av atmosfären som en sammanbindade kedja är så tydlig att man nödgas påpeka att den faktiskt, inte syns eller så.

Fiskarmännen är proppfylld av sådan här beskrivningar, av gatan, floden, vardagsrummet, brunnen och skolan, världen som omger de fyra bröder som lever tätt inpå varandra i varandra nästan, men som en dag får en profetia uttalad över sig. Att en bror i gruppen i framtiden kommer döda en annan bror.

Den uttalas av den galne, en erfaren man som fått för mycket beska av livet och brustit. Förutsägelsen kan också gälla vuxenheten och vad den bär med sig för slitningar av band i en värld som brödernas. Där hemmet styrs med principer och en del bälte, och kärlek, visst men krävande kvävande sådan, alltmedan offentligheten styrs av korruption och små oroliga oförutsägbara våldsutbrott. Förr eller senare gnags lojalitet och barnslighet ner till paranoia och gift tänker sig nog Obioma.

En rasande smidig balett detta också mellan översättaren Ninni Holmquist som verkar haft hur kul som helt och författaren som driver sin dramatiska men dramaturgiskt enkla historia, om två små bröder som ser de två äldre bröderna bli allt mer osams tills en hel familj sjunker ner i förtvivlan och hälta, inte olikt en nation som ser sina politiker käbbla neurotiskt tills fullt inbördeskrig råder, en historia som drivs med just dessa många bilder som kilar in Fiskarmännen någonstans mellan ödesdrama, samhällskritik och kärleksförklaring till en plats.

En plats där katterna är pöskindade och en liten fasansfull ödla kilar över blodropparna på en väggmålning av Jeus, medan Broder Boja med njurfelet gömmer sig i huset "likt en svampinfektion i en ovetande värd". Själva romanen, den blir en plats där en författare med skarpa ögat på möter en verkligt bra översättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista