Orkan

Veckans ord: Klimathot

Veckans ord: Klimathot
3:13 min

Maria Edström om att tonen skruvats upp i och med uttrycket ”klimathot" – men är hotet mot eller från?

I svenskan finns denna möjlighet att göra sammansättningar av allting – klimathot tex – vilket är en guldgruva inte bara för medias rubriksättare utan också för att följa mentaliteten genom tiderna, ett slags komprimerade tankefigurer över tidens dilemman. Nu är det klimathot som råder, ett mer uppskruvat, hårdare tonfall har hörts allt som oftast de senaste åren i takt med att situationens allvar möjligtvis står mer uppenbarad.

 När jag var ung pratade man om miljöförstöringen; som en bild av ett gäng som satt i en slänt och grillade, slängde fimpar, ölburkar och skräp och gick därifrån med en korv-rap i strupen, kladdiga fingrar och måhända en skamsen blick över axeln. Det hade liksom inte nåt med oss, skapelsen krona, att göra. Allvarligare var bilderna av fåglar, oljeindränkta som tittade outgrundligt på oss sina små svarta ögon eller de vita bukarna på döda fiskar i försurade sjöar. Men fortfarande var det dom, de andra, alla andra arter och kryp.

 För inte länge sen kunde krönikörer i våra tidningar glatt meddela att de inte brydde sig om alla arter hit eller dit, vad spelar det för mig, liksom? Eller argument för den gamla sekelskiftestaden att breda ut sig i nybyggnation, vem bryr sig om grönytor, typ, åk till skogen om ni så gärna vill se gräs liksom.

 Sen blev det växthuseffekt och i samma veva kunde man bli klimatskeptiker, klimatet har alltid ändrats och kanske skulle det vara toppen att ha vingårdar i Norrbotten. Eller så var det de stackars isbjörnarna som simmade så gulligt med sina ungar på ryggen eftersom isarna krympte alltmer. Alltid stackars nån annan, kanske nu också människor, men långt bort, torka, missväxt, vattenbrist nånannanstans där det ändå pågick obegripliga inbördeskrig.

Men så nu klimathot – är det klimatet som är hotat alltså i meningen att det förändras? Eller är det hotet från klimatet, mot oss, vi här eller i alla fall våra barn och barnbarn? Nu är det våra livsbetingelser som står på spel - Moder Jord bryr sig egentligen inte så mycket – hon kan leva vidare under det mest skiftade villkor. Dinosaurier har knatat omkring, det har regnat i 40 miljoner år och hon skulle kunna ta en tupplur under en kärnatomvinters kalla molnfilt med bara kackerlackor som sällskap. Nej det är vi som måste ha precis såhär, drygt sju miljarder små prinsessor på ärten, som måste ha det såhär med bin och vatten och iskalotter på polerna. Klimathot – det är bara förnamnet.

Mer om Veckans ord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".