Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sallyswag
Sallyswag Foto: Foto: Ferhat Deniz-Fors

Sallyswag prisas som innovativt projekt

Niomannabandet Sallyswag har tilldelats Framtidens musikpris 2016 i kategorin Nyskapande innovativt projekt.

Sallyswag bildades på folkmusikmusikfestivalen Umefolk i början av 2014. Det är ett band med enbart kvinnliga musiker och med en spännvidd som sträcker sig mellan alltifrån afroamerikansk musik som jazz och hiphop till svensk folkmusik, där summan av kardemumman blir något nytt och energirikt. 2015 fick de pris som årets nykomling på Folk- och världsmusikgalan. I motiveringen till Framtidens musikpris heter det att bandet är "så mycket mer än en musikalisk urkraft!" och att Sallyswag "kommer /.../ att vara en stor bidragande faktor i arbetet för en jämställd musikscen".

I kategorin Enastående pedagogisk gärning tilldelas priset i år körpedagogen Daniela Nyström, i Örnsköldsvik. Daniela Nyström har enligt motiveringen "under mer än 20 år byggt upp en körverksamhet som genom hennes gärning fått en hel bygd att sjunga" /.../ "Från uppväxten i storstadens Berlin till Höga kustens natur har Daniela på sin livsresa fört med sig bred kunskap och erfarenhet. Hon har med stor energi och uthållighet, år efter år byggt upp en sånglig gemenskap som förmedlar känslan av att alla kan och allt är möjligt - tillsammans med musik."

I kategorin Bästa ungdomsinitiativ tilldelas priset musikstuderanden Elias Lang för sitt arbete med musikalen Ockelbo pointed tongues som bygger på ungas eget musikaliska skapande. Elias Lang har har satt ihop en ensemble med högskole- och gymnasieungdomar, skrivit text, komponerat musik, arrangerat och repeterat med den. Sedan har musikalen framförts på skolor. I motiveringen heter det att det som Lang har gjort "äger än större aktualitet och betydelse då handlingen byggs upp runt HBTQ-frågor. Med en stor förmåga att ta till vara på musikens inneboende kraft har Elias Lang tagit ett initiativ som skänker respekt och glädje".

Framtidens musikpris delas i år ut för andra året av Riksförbundet unga musikanter tillsammans Kulturskolerådet, Swedish music hall of fame, SKAP, FST, Musikförläggarna, Musikverket, SYMF, Svensk Scenkonst, Lärarförbundet och Stims promotionnämnd. Syftet med priset är att lyfta fram behovet av satsningar på musikskapande för barn och unga. Priset tilldelas dem som i dag skapar möjligheter för ett rikt framtida musikliv: pedagoger, organisationer, ensembler samt till egna initiativ skapade av barn och unga. Pristagarna har valts ut genom en riksomfattande nomineringsprocess.

Vinnarna erhåller 20 000 kr var vid en stor ceremoni den 23 augusti på Scenkonstmuseet, Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".