Vad ska ett Demokrati- och migrationsmuseum innehålla?

2:35 min

Vad ska egentligen ett demokrati och migrationsmuseum innehålla?

Malmö stad har fått regeringens uppdrag att undersöka förutsättningarna för ett sådant museum och just nu pågår en konferens i Malmö där man tar del av den forskning som finns på området.

Den amerikanska professorn och ordföranden för sociologisk institutionen vid Wellesley Collage Peggy Levitt, som har undersökt hur museer brukar framställa migration och globalisering, finns på plats.

Och hennes råd om man ska skapa ett nytt museum är framförallt att det inte får uppfattas som en ursäkt för andra museer att låta bli att se frågorna.

– Att ha ett migrationsmuseum innebär inte att andra museum "slipper" ta upp de frågorna, säger Peggy Levitt. Alla museer i ett land måste vara mer inkluderande, måste berätta fler olika historier, måste vara mer välkomnande och relevanta för nya invånare.

Lika viktigt att tänka på när man skapar ett museum är att lära besökaren att vara mer kritisk till allt som ställs ut på museer.

– Bara för att något är på ett museum betyder inte att det är fakta, säger Peggy Levitt.

Gamla tiders museer i olika länder har ofta varit med om att skapa en nationell uppbyggnad, och den rollen lever till viss del kvar än idag, påpekar hon.

Än så länge vet man inte om det blir något museum. Förstudien har bara börjat och den innehåller många olika delar, bland annat att involvera allmänheten.

Till exempel har 150 familjer med olika bakgrund fått i uppgift att diskutera hemma vad som är viktigt. Men Fredrik Elg, som leder förstudiegruppen tycker att museet ska börja med att titta på migration som begrepp överlag.

– Migration är något som inte bara berör Sveriges gränser. I den här kontexten rör det sig om emigration och immigration, men det kan såklart också röra sig om migration någon helt annanstans. Det är rörelsen av tankar, ideer och människor som är intressant.

Utgångspunkten är demokrati- och migrationsmuseum, men hänger begreppen naturligt ihop ur ett museiperspektiv?

– Förstudien befinner sig i ett tidigt stadium, där vi håller på att diskutera de här begreppen och framförallt fråga människor vad det tycker om de här begreppen. En del är väldigt säkra på att de hänger ihop, andra är mindre säkra. Och hur det kommer gestaltas i slutänden det vet vi om ett år, säger Fredrik Elg, samordnare för förstudien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista